Hoppa till huvudinnehåll

Irlands abortomröstning: Vallokalsundersökning tyder på att ja-sidan vinner

Kampanjplakat inför abortfolkomröstningen i Irland 2018.
Kampanjplakat inför abortfolkomröstningen i Irland 2018. Bild: EPA(Aidan Crawley abort,Irland,folkomröstningar,Ireland abortion referendum 2018

Enligt The Irish Times omfattande vallokalsundersökning har ja-sidan ett stöd på 68 procent i Irlands folkomröstning. Det innebär att folket stöder en legalisering av abort.

Nej-sidan har ett stöd på 32 procent enligt vallokalsundersökningarna. 4500 väljare i vallokaler runtom i Irland svarade på vallokalsundersökningen och felmarginalen är 1,5 procentenheter åt vardera håll.

Det slutliga resultatet i folkomröstningen väntas komma under lördagen. Rösträkningen börjar klockan nio.

I själva folkomröstningen tog irländarna ställning till om abortlagstiftningen ska uppluckras eller inte. Irlands lagstiftning i abortfrågan är en av världens strängaste för tillfället.

Ifall ja-sidan vinner är Irländska regeringens förslag att ändra lagstiftningen så att kvinnor kan göra abort innan den tolfte graviditetsveckan.

Det är tredje gången som Irland ordnar folkomröstning i abortfrågan. FN uppmanade Irland 2015 att ordna folkomröstning i abortfrågan, eftersom abortlagstiftningen är så sträng.

Irländska konstitutionen likställer kvinnans rätt till liv med det ofödda barnets. 2013 tilläts abort i undantagstillstånd ifall graviditeten hotar kvinnans liv. En olaglig abort i Irland kan innebära i värsta fall 14 år fängelse.

Källa: The Irish Times, SVT, BBC.

Artikeln rättades 7.40 med att rätta vad irländarna röstar om. Också tilläggsinformation om tidigare folkomröstningar lades till.

Läs mera:

Irland röstar om abort i ett polariserat klimat

Irland har en av världens strängaste lagstiftning då det kommer till abort. På fredagen väljer irländarna om det kommer att förbli så.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes