Hoppa till huvudinnehåll

Kronprins Frederik fyller 50 år i dag - se bilder från den blivande kungens uppväxt

kvinna med baby samt porträtt på man i uniform med ordnar
Prins Frederik med sin mor prinsessan Margrethe (kronprins och drottning blev de några år senare) samt det officiella födelsedagsporträttet. kvinna med baby samt porträtt på man i uniform med ordnar Bild: All Over Press (Margrethe med prinsen) och Steen Evald (det officeilla portättet) Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark

I Danmark har firandet pågått hela veckan. I dag fyller nämligen landets blivande kung, kronprins Frederik, 50 år.

Frederik André Henrik Christian föddes på Rigshospitalet i Köpenhamn den 26 maj 1968. Kronprins blev han 1972 då hans mor kröntes till drottning Margrethe II av Danmark.

Man och kvinna lutar sig över baby som ligger i vagga
Man och kvinna lutar sig över baby som ligger i vagga Bild: All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark,Margrethe II av Danmark

Den dag han efterträder sin mor på tronen kommer han att kunna kalla sig kung Frederik X.

Danskarna unnar drottningen att gå i pension

Tidigare i år vikarierade kronprinsen sin mor då hon tillfälligt drog sig tillbaka efter att hennes make, prins Henrik, gått bort.

Enligt opinionsundersökningar anser allt flera danskar att drottningen borde abdikera och överlåta tronen till kronprinsen.

Det här beror ändå inte på något missnöje med den 78-åriga regenten, utan snarare på att danskarna skulle unna sin drottning att gå i pension och ta det lugnt nu när hon inte längre har prins Henrik vid sin sida.

Kronprinsparet har i sin tur tagit sig genom småbarnsåren med de fyra barnen, och kan därmed tänkas ha goda förutsättningar för att ta över.

Än så länge har drottningen inte visat några tecken på att vilja avgå.

Denna vecka har kungafamiljen haft fullt upp med de olika evenemang som ordnats i anknytning till kronprinsens 50-årsdag.

Bland annat deltog den sportige kronprinsen tillsammans med hela familjen i loppet Royal Run. Kronprinsparet har också besökt flera danska städer och institutioner under veckan.

Det danska hovet har publicerat två officiella porträttfotografier på kronprinsen inför bemärkelsedagen. Ett mera inofficiellt och scandi-coolt och ett högtidligt, traditionellt och kungligt.

Man i grå polotröja
Kronprins eller hygge-fyr? Man i grå polotröja Bild: © Photographer Steen Evald Kronprins Frederik av Danmark
Man i uniform med ordnar
Kung Frederik X, förmodar vi? Man i uniform med ordnar Bild: © Photographer Steen Evald Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark

Här har vi sammanställt en kavalkad med bilder från kronprins Frederiks femtio år

Två män och två kvinnor och en baby sitter i soffa
Pust, det där när man var det enda barnet i rummet och alla vuxna satt och flinade fåraktigt åt en ... Nästan ettåriga prins Frederik tillsammans med mamma Margrethe och pappa Henrik samt morfar, kung Frederik IX och mormor, drottning Ingrid. Två män och två kvinnor och en baby sitter i soffa Bild: All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark
Två småpojkar i trenchcoat poserar framför en bil
Prins Joachim och kronprins Frederik förevisar sina fräsiga nya trenchcoats 1973. Två småpojkar i trenchcoat poserar framför en bil Bild: All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danmark,Joachim av Danmark
Äldre kvinna och sju barn sitter på trappa
Som mormor/farmor tycker man ofta att barnbarnen är riktiga små prinsar och prinsessor, men i drottning Ingrids fall var det här fakta. Här sitter hon omgiven av prins Joachim av Danmark, prins Nicholas av Grekland, prinsessan Alexandra av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, kronprins Frederik av Danmark, prinsessan Alexia av Grekland, kronprins Paul av Grekland och prins Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg Äldre kvinna och sju barn sitter på trappa Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark
den danska kungafamiljen i grönländska nationaldräkter
Den danska kungafamiljen poserar i traditionell grönlänsk utstyrsel, tidigt 1970-tal. den danska kungafamiljen i grönländska nationaldräkter Danska kungafamiljen,Kronprins Frederik av Danmark,Margrethe II av Danmark,Joachim av Danmark,Henrik av Danmark
Ung pojke i vit kraskjorta och mörk pullover
Allvarsam skolgosse, 1981. Ung pojke i vit kraskjorta och mörk pullover Bild: All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark
En man och två kvinnor sitter i en soffa, en ung man lutar sig mot ryggstödet
Kronprinsen fyller 18 år! Nu nästan vuxen. Och redo att börja tackla en del officiella uppdrag. En man och två kvinnor sitter i en soffa, en ung man lutar sig mot ryggstödet Danska kungafamiljen,Kronprins Frederik av Danmark
Man och kvinna iförda kostym och skyddshjälm går mot varandra på röd matta
Öresundsbron invigs år 1999. Den danska kronprinsen kommer vandrande från det ena hållet, den svenska kronprinsessan från det andra. Mitt på bron blev det sysslingträff. Man och kvinna iförda kostym och skyddshjälm går mot varandra på röd matta Bild: epa/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark,Kronprinsessan Victoria,Öresundsbron
Brud och brudgum kysser varandra
Till sist hittade Frederik sin prinsessa, Mary Donaldson från Australien. Bröllopet den 14 maj 2004 blev en storslagen affär. Brud och brudgum kysser varandra Bild: EPA/All Over Press Jens Norgaard Larsen Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark,Kronprinsessan Mary av Danmark
Man dyker i stort akvarium, kvinna tår på andra sidan glaset
Kronprins eller grodprins? Frederik dyker i Nordsoen-akvariet medan Mary ser på, 2011. Man dyker i stort akvarium, kvinna tår på andra sidan glaset Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark,Kronprinsessan Mary av Danmark
Man och kvinna håller i varsin baby i dopklänning
Fyra barn har kronprinsparet fått, de yngsta kom samtidigt. Vincent Frederik Minik Alexander och Josephine Sophia Ivalo Mathilda döps år 2011. Man och kvinna håller i varsin baby i dopklänning Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark
Två vuxna och tre barn åker forsbana på nöjesfält
Men två bebisar där hemma är det kul att ge storasyskonen lite kvalitetstid på Legoland. Fast just här ser prinsessan Isabella kanske inte ut att stortrivas. Två vuxna och tre barn åker forsbana på nöjesfält Bild: IBL Sweden Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark
Familj försöker posera för gruppfotografi, alla ser åt olika håll
Skönt att se att också kungligheter ibland misslyckas med det där perfekta familjeporträttet där alla är glada och tittar in i kameran samtidigt. Här firas farfar prins Henriks 80-årsdag på vinslottet Chateau de Cayx i Frankrike. Familj försöker posera för gruppfotografi, alla ser åt olika håll Bild: danapress/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark
Man leker med liten pojke, gömmer sig bakom träd
Prins Vincent tycker säkert att pappa Frederik har många goda sidor. Men det där med att hitta fungerande gömställen i kurragömma får han arbeta på. Man leker med liten pojke, gömmer sig bakom träd Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark
Två män poserar på båt
President Niinistö på statsbesök år 2013. Två män poserar på båt Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark,Sauli Niinistö
Tre svartklädda personer, en man, en kvinna och en äldre pojke
Prins Christian håller ett öga på farmor under prins Henriks begravning i februari i år. Prins Henrik beskrevs ofta som en rolig och busig farfar till sina åtta barnbarn. Tre svartklädda personer, en man, en kvinna och en äldre pojke Bild: danapress/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark,Prins Christian av Danmark
Familj poserar framför ett stort porträtt
I veckan avtäcktes den australiensiske konstnären Ralph Heimans porträtt av kronprins Frederik. Hela familjen och drottningen närvarade vid ceremonin. Familj poserar framför ett stort porträtt Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark,Ralph Heimans
Leende man i kostym och slips
En glad och avslappnad 49-åring besökte Aarhus i veckan för att inviga forskningscentret Crown Prince Frederik Center for Public Leadership Leende man i kostym och slips Bild: danapress/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danska kungafamiljen,Danmark


Du kan följa med festligheteterna på själva födelsedagen på Yle Arenan i direktsändning lördagen den 26.5 med start klockan 10.30.