Hoppa till huvudinnehåll

Politiskt korståg inför delstatsvalet i Bayern - alla statliga byggnader ska prydas av kors

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland Bild: Yle korrespondenter,hälsningar från korren

Om meningen var att väcka uppståndelse och diskussion så har man lyckats mer än väl. För några veckor sedan fattade den bayerska regeringen under den nye regeringschefen ett beslut som har satt sprätt på debatten. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom om korset som instrument i valkamp.

Från och med juni ska det hänga ett kors på väggen vid varje delstatsmyndighet i Bayern. Dess plats ska vara på ett synligt ställe vid ingången.

Korset, som under många år har varit på reträtt också i Tyskland står nu plötsligt igen i rampljuset och i centrum av den politiska debatten.

Bakom det stora intresset att säga sitt om korset står den bayerska delstatsregeringens beslut att spika upp kors i alla myndighetsbyggnader.

Kommuner och regionalförvaltningen uppmanas följa samma linje.

Hård kritik från kyrkorna

Meningen med korset är att uttrycka Bayerns historiska och kulturella prägel och samtidigt ska korset vara en klar bekännelse till rätts- och samhällsordningen i Bayern och Tyskland, heter det i delstatsregeringens motivering till korsbeslutet.

Ett beslut som på många håll har väckt ett ramaskri.

Den tyngsta kritiken kommer i det här fallet faktiskt från dem som står den kristna symbolen närmast, alltså de katolska och protestantiska kyrkorna.

Chefen för den katolska biskopskonferensen kardinal Reinhard Marx talar om ett beslut som leder till splittring, oro och motsättningar.

Marx säger vidare att den som ser korset som endast en kulturell symbol, inte har förstått dess innebörd.

De bayerska kristdemokraternas politiska motståndare talar om att man genom att instrumentalisera religionen för partipolitik, i själva verket står i samma läger som president Erdogan i Turkiet.

”En ohelig allians av religionsfiender”

Från CSU-håll ställer man sig oförstående till den här kritiken. Den nye regeringschefen Markus Söder är speciellt fundersam kring kyrkans reaktion.

I en intervju säger han att han hade väntat sig att kyrkan skulle bekänna sig till sin egen symbol i stället för att kritisera dess användning.

Från partiet går man ännu längre och betecknar kritikerna, som en ohelig allians mellan religionsfiender och självförnekare.

Den som hänger upp kors ska inte behöva rättfärdiga sig, heter det vidare från CSU-partisekreteraren Markus Blume.

Målet att försvaga AfD

Med några månader kvar till det bayerska delstatsvalet är det ändå så gott som omöjligt att säga att det här inte skulle handla om att utnyttja den kristna symbolen för egen vinning.

CSU kämpar hårt för att kunna styra delstaten helt på egen hand också i framtiden, men för tillfället pekar opinionsmätningarna på att man högst sannolikt kommer att behöva en regeringspartner.

De bayerska kristdemokraternas problem är framför allt det högerpopulistiska AfD, som redan i höstens förbundsdagsval gav CSU ett ordentligt slag på käften.

Gång på gång har man därför talat om att locka tillbaka väljare och täppa till högerflanken.

Och i den här kampen är det mer än lätt hänt att man gång på gång upprepar att islam inte hör till Tyskland och som nu alltså att man helt konkret kryper till korset.

Bayrarna för kors

Och den som nu eventuellt trodde att regeringschefen Söder och hans parti har gjort bort sig, den tvingas tänka om.

För om det är något man inom CSU är expert på så är det att ha koll på stämningen bland sitt stamklientel ute i de bayerska öltälten.

Där som största delen av tyskarna motsätter sig kors vid myndigheterna, ger en majoritet av de bayerska väljarna CSU-beslutet sitt fulla stöd.

Och då det uttryckligen är just bayrarna man är ute efter att nå inför det kommande valet, så kan man bara konstatera, jobbet galant utfört!