Hoppa till huvudinnehåll

Varma vårvädret får också algerna att blomma tidigare

Det går inte att simma vid Littois träsk.
Det går inte att simma vid Littois träsk. Bild: Yle/Annika Holmbom littois träsk

Solen gassar och såväl människor som naturen njuter av värmen. Det betyder också att vattnen blir varmare och algblomningen närmar sig med stormsteg. I år kan algerna börja blomma en till två veckor tidigare än vanligt.

För tillfället är ytvattnet några grader varmare än vanligt för årstiden och det varma vädret väntas fortsätta i åtminstone en vecka. Det betyder att algerna kan börja blomma snabbare än vanligt.

– Vanligtvis blommar de första algerna i sjöarna vid midsommar, men nu kan algblomningen börja redan i början av juni. En till två veckor tidigare än en normal sommar. I värsta fall till och med tre veckor tidigare, konstaterar grupppchef Marko Järvinen från Finlands miljöcentral.

Också vid kusten får man förbereda sig för alger tidigare än vanligt.

– Det här är ovanligt tidigt. Jag kommer inte ihåg att jag skulle ha upplevt det tidigare. Redan om två veckor kan man börja kolla efter alger längs stränderna, säger ledande forskare Harri Kuosa från Finlands miljöcentral.

Sydkusten drabbas först

De första blågröna algerna drabbar först stränderna i grunda och frodiga vikar i inre skärgården. Hela sydkusten, Skärgårdshavet och Bottenhavet drabbas först.

Av insjöarna är det de frodiga vattendragen i sydväst som hotas av algerna. Näringsfattiga och kalla vattendrag drabbas av alger i mindre grad eftersom algerna utöver sol och värme också kräver en massa näring.

Algblomningen blir rikligare längs med sommaren och är värst i slutet av juli och i början av augusti. Under sensommaren avtar blomningen eftersom vattnen blir kallare.

Från och med den sjunde juni kan du följa med var det finns alger i haven och sjöar bakom den här länken.Rapporten uppdateras varje torsdag.

Artikeln baserar sig på Pekka Pantsus artikel Helleaallon haittapuoli: Sinilevää tulossa rannoille jo kesäkuun alkupuolella – "pari viikkoa etuajassa normaalista" publicerad av Yle Uutiset.

Läs mera:

Snabbtest för blågröna alger lanserades äntligen – men tillverkaren påpekar att resultatet är riktgivande

Efter många om och men har snabbtestet för blågröna alger, som utvecklats av VTT och Åbo universitet, lanserats. Det handlar om ett pålitligt test men ansvaret ligger hos användaren, påpekar tillverkaren.
Se video!