Hoppa till huvudinnehåll

Norr om Stan värnar om svenskan där ingen annan gör det

Katja Salojärvi från Norr om Stan
Katja Salojärvi har hållit i trådarna för NoS i femton år. Katja Salojärvi från Norr om Stan Bild: YLE / Mathias Gustafsson föreningsaktiva,nos

En söt doft från den blommande häggen sprids över gården. Ljud från lekande barn hörs från skolorna och daghemmen intill. Våren har anlänt till Solhem i Malm, en svensk oas i en annars rätt finskspråkig stadsdel i Helsingfors.

I solgasset sitter Katja Salojärvi och njuter av värmen. Hon är verksamhetsledare för Norr om Stan rf sedan cirka femton år tillbaka. Under hennes tid har föreningen vuxit rejält.

- Det var Malms Svenska Ungdomsförening som inledde projektet Fritidsverksamhet på svenska i norra Helsingfors år 2000 och tre år senare förvandlades projektet till Norr om Stan. Vi hade till en början fem medlemsföreningar, idag är vi hela nitton, berättar Salojärvi.

Svenska på fritiden i norra Helsingfors

Norr om Stan eller NoS är en samarbetsförening för alla föreningar i de norra stadsdelarna i Helsingfors och Vanda. Syftet är att erbjuda stöd för medlemmarnas synlighet och dessutom att informera om den svenskspråkiga fritidsverksamhet som finns i området.

- Det är inte direkt en jättesynlig verksamhet men den är nog så viktig. Vi har en infotidning och informerar också förstås på nätet. Men vi lyssnar också till vad medlemsföreningarnas önskemål och kan till exempel hjälpa till med att sälja en teaterföreställning eller hjälpa med att betala ut löner till en lärare i spanska vid behov, berättar Katja Salojärvi.

Malms ungdomsföreningshus
Solhem i Malm är en svensk oas. Malms ungdomsföreningshus Bild: YLE / Mathias Gustafsson föreningshus,nos

Flexibla finansiärer ger möjlighet till snabba ryck

- Vi har den stora turen att våra finansiärer, alltså de finlandssvenska fonderna, är rätt flexibla och då finns det möjlighet att agera snabbt om så behövs. Här nyligen uppstod ett plötsligt behov av att sätta upp en ungdomsmusikal i Helsinge skola i Vanda och då kunde vi gå in och hjälpa till på rätt kort varsel, berättar Salojärvi.

För gemene man är NoS synligast med sina öppna klubbar och kurser på svenska som ordnas på ställen där ingen annan erbjuder samma service.

Staffansby lågstadieskolas fasad.
Eleverna från Staffansby skola går i eftis på Solhem. Staffansby lågstadieskolas fasad. Bild: Privat Staffansby,staffansby lågstadieskola

Eftis och sommarkoloni

Medan samtalet med verksamhetsledare Katja Salojärvi pågår, ökar bullret inifrån den stora gräddgula byggnaden intill. Om bara en timme fylls Solhem med stojande eftisbarn från Staffansby skola.
Norr om Stan erbjuder också verksamhet på sommaren

- Jo, snart blir det liv och rörelse här intill vårt kontor. Vi har nu ett rekordantal sökande till nästa höst, hela fyrtioåtta barn jämfört med trettiofem vi har för tillfället, berättar Katja Salojärvi.

Populära är också de sommarkolonier Norr om Stan arrangerar varje år. Kolonierna ordnas på två ställen, Solhem i Malm och i Gumtäkt.

- Det här är helt klart vår populäraste verksamhet. Platserna fylls fort så det gäller nog att se till att boka i tid, säger Salojärvi.

Solhem i Malm
Det gäller att anmäla sig i tid till sommarkolonierna på Solhem. Solhem i Malm Bild: YLE / Mathias Gustafsson föreningshus,Norr om Stan

Södern gör närmanden

Norr om Stan har vuxit från en handfull medlemsföreningar till nästan tjugo på nästan lika många år och bara under den senaste våren har två nya föreningar anslutit sig.

- Jag ser nog mycket ljust på framtiden. Vi når tusentals finlandssvenskar med vår verksamhet och det har kommit förfrågningar också från andra delar av Helsingfors om samarbete, bland annat från de södra stadsdelarna, berättar Salojärvi.

Artikeln uppdaterad 28.5.2018 klockan 7:25 då bilden på Staffansby skola byttes ut från en felaktig till en som föreställer rätt skola.