Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Inget landskapsval i oktober

Statsminister Juha Sipilä intervjuades av Yle under Statsministerns frågetimme.
Statsminister Juha Sipilä: "Jag är ingen spåman, jag är ingenjör." Statsminister Juha Sipilä intervjuades av Yle under Statsministerns frågetimme. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä

Det blir inget landskapsval ännu i oktober, det har statsminister Juha Sipilä bekräftat i Statsministerns frågetimme. Exakt när valet blir av är ändå fortfarande oklart.

- Valet skjuts fram lite, sa Sipilä under frågetimmen.

Han sa också i intervjun att det är viktigt att det finns tillräckligt med tid att förbereda ett val, men att det samtidigt är lika viktigt att valet ordnas tillräckligt tidigt med tanke på de nya beslutsfattarna.

Sipilä ville inte ta ställning till om valet kan hållas ännu i år så länge som det är oklart när riksdagsbehandlingen av landskapsreformen är klar.

-Om lagen träder i kraft den första juli kan valet ordnas ännu i år, åtminstone tekniskt sett, sa han.

“Jag är ingen spåman”

Enligt regeringens planer ska landskapen inleda sin verksamhet 1.1.2020 och enligt Sipilä finns det ingen orsak att tro att det här inte skulle lyckas, fast valet skjuts fram en aning.

-Jag är ingen spåman, jag är ingenjör. Regeringens förslag ser ut så här och jag har ingen orsak att misstänka att vi inte skulle hålla tidtabellen, sa Sipilä.

Sipilä sa under frågetimmen att landskapsvalet ändå borde ordnas innan nästa års riksdagsval som hålls i april.

-Annars blir det nog för lite tid för de nya beslutsfattarna att förbereda sig, sa Sipilä.

Finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet sa redan igår att landskapsvalet knappast blir av i oktober.