Hoppa till huvudinnehåll

Två svenskar avrättade av IS i Irak

En karta över Irak med Bagdad och Krikuk markerat.
En karta över Irak med Bagdad och Krikuk markerat. Karta,Irak

På en propagandafilm som lagts upp av IS visas hur två män från Västsverige skjuts ihjäl av maskerade män. Expressen var först med att rapportera om avrättningen, efter att anhöriga och vänner till de två männen hade hört av sig till tidningen.

En 50-årig affärsman och hans systerson i 20-årsåldern reste till Kirkuk i norra Irak i december för att hälsa på släktingar. De blev kidnappade vid jul, uppger bland andra SVT.

Enligt SVT ska männens familj ha haft kontakt med kidnapparna som ville ha en lösensumma. Då visste inte familjen vilka kidnapparna var.

De två männen var kurdiska shiamuslimer. Enligt vänner var de båda svenska medborgare, medan Expressen skriver att åtminstone en av dem var det.

På fredagen fick familj och vänner vetskap om att IS publicerat en video där männen är två av flera som sitter på knä och avrättas. Den ena svensken avrättas med automatkarbin, den andra med pistol.

Mördades för att de var shiamuslimer

Expressen har låtit översätta videon och enligt tidningen anklagas männen i videon för att tillhöra en shiamuslimsk milis.

Det finns inga uppgifter som styrker det påståendet.

Enligt SVT sägs det på filmen att avrättningen är en hämnd för att Kirkuk nu styrs av shiamuslimer.

En vän till den drabbade familjen säger till Expressen att de två männen mördades bara för att de var shiamuslimer.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp säger till SVT att det här sannolikt är första gången det kommer fram en film där IS dödar svenskar.

Det svenska utrikesministeriet bekräftar för svenska medier att de känner till det här fallet och Säkerhetspolisen har varit inkopplad, men vill inte uttala sig.

Källor: Expressen, SVT, TT