Hoppa till huvudinnehåll

Via en gastbank hittar båtägarna och gastarna varandra: "Spännande att träffa helt nya mänskor och se hur man kan komma överens med dem"

H-båtar i Hangö regatta 2016.
H-båtar i Hangö regatta 2016. Bild: Peter Lindholm segling,Västnyland,Hangö,h-båtar,segelbåtar

Hur kopplar man ihop mänskor som äger en segelbåt men saknar besättning, och mänskor som gärna seglar men inte har någon båt? Lösningen heter en gastbank.

På Facebook finns en grupp som heter Kivojen tyyppien gastipörssi (översatt ungefär: De trevliga typernas gastbank). Gruppen grundades för fyra år sedan bland seglingsvänner och har vuxit till sig och har nu närmare 5000 medlemmar.

Ett kompisgäng startade banken

Anna Huttunen från Åbo är en av dem som var med och startade gastbanken och berättar att de var ett seglargäng som startade den för sina egna behov. Ganska snabbt spred den sig till vänners vänner och växer varje år med några hundra medlemmar.

- Här behöver inte mycket modereras. De som är med vet vad det går ut på.

I praktiken går det till så att båtlösa seglare anmäler att de vill segla, eller vice versa: en båtägare lägger ut när hen behöver besättning. Man kan skriva om man är ute efter erfarna gastar eller om nybörjare också är välkomna.

Sedan kontaktar man varandra och kommer överens om praktiska detaljer.

Tom seglade på grund med sina gastar

Ifjol tog Borgåseglaren Tom Marsti mod till sig och efterlyste folk till sin båt.

- Det var spännande att träffa helt nya mänskor och att se hur man kan komma överens med dem.

Han seglade en vecka och med sig ombord på etappen mellan Borgå och Helsingfors hade han en gast som kappseglat och en annan som hade varit som gast på en annan båt. På etappen Helsingfors-Barösund-Borgå hade den ena gasten seglingserfarenhet men den andra hade aldrig seglat.

- Men jättehyggliga typer var de och vi hade det roligt, konstaterar Tom.

Seglaren Tom Marsti sitter i sittbrunnen i sin båt
Tom Marsti Seglaren Tom Marsti sitter i sittbrunnen i sin båt Bild: Yle/Camilla Kivivuori segling,gastbörs

Men en resa helt utan dramatik var det inte.

- Det blåste ganska hårt då och vi fick reva seglen rejält. Dessutom körde vi på sten, berättar Tom. Men båten fick inga skador så vi kunde segla vidare.

Toms ögonsten heter Regina

Toms båt heter Regina och är en vacker Ohlson 36 i mahogny. Den är byggd 1966 i Orust i Sverige och har modifierats och förlängts med två fot och är 38 fot lång.

Båten har sex kojplatser och är registrerad för tio personer. I sittbrunnen sitter sex personer bekvämt.

Då man är träbåtsentusiast har man en hobby året runt.

- Det finns alltid något att fixa på en träbåt och helst skulle jag ha båten hemma på gården så att man kunde greja på båten lite varje dag.

Vem betalar vad?

Då man seglar tillsammans behövs det mat och bränsle och kanske behöver man betala någon hamnavgift.

Hur utgifterna fördelas kommer man överens om sinsemellan innan man kastar loss.

Ibland kan skepparen bjuda på dricka och någonting smått att äta, eller också skaffar hen all mat och så delar man på kostnaderna.

- På min seglats ifjol räknade jag ut vad bränslet och maten blev att kosta och så fördelade vi det jämnt på alla som var med, berättar Tom.

Båtar vid gästhamnsbryggan vid Porkala Marin i Kyrkslätt.
Båtar vid gästhamnsbryggan vid Porkala Marin i Kyrkslätt. Bild: Niklas Evers gästhamnar,hamnar,småbåtshamnar,skylt,brygga (IT),småbåtshamn,Porkala Udd,Porkala,träbåtar,båtar,fritidsbåtar

Ivrigt mot sommaren 2018

Redan den 1 maj meddelade Tom på gastbanken att han också i år kommer att ta emot gastar på sin båt och återkommer närmare då han har specifika datum att komma med.

Han har tänkt ta det säkra för det osäkra och först kontakta dem som han hade med ifjol - för de var så himla trevliga - men annars tar han med sig nya.

- Det kan ju förstås hända att personkemin inte alls fungerar och då är det inte så roligt om man är ute till havs. Men då måste man bara säga ifrån och be dem ta en buss från första bästa hamn, skrattar Tom.

Säsongen är igång och det är bara att välja vilken seglats man vill haka på

På Kivojen tyyppien gastipörssi finns redan många färska annonser där gastar efterlyses.

Vill man kappsegla så finns där flera möjligheter. Vill man gå en seglingskurs finns här tips om sådana också.

Bland annat annonseras om en båt som seglar längs Chiles kust som man kan hoppa ombord på. En annan har tänkt segla till Färöarna och därifrån till Göteborg. Och en tredje har tänkt segla till Riga och komma tillbaka till Helsingfors via Tallinn.

Och visst finns där också personer som frågar hur man kan lära sig gastfärdigheter och vem som kunde ta emot en gast som seglar hellre än bra.

Många seglingsföreningar har sina egna pooler av gastar. Kolla bara in på nätet på din hemort ifall du känner dig sugen på att segla för en liten peng!