Hoppa till huvudinnehåll

"Även om människor älskar solen betyder det inte att våra hundar gör det" - Tänk på det här i sommarvärmen som hundägare

ann-britt schüler myser med hundarna som besöker hunddagiset
Ann-Britt Schüler driver hunddagiset Doghouse och berättar att vardagen ser mycket annorlunda ut då solen gassar dagarna i ända. ann-britt schüler myser med hundarna som besöker hunddagiset Bild: Yle/Jasmine Nedergård Hunddagis,hund,Åbo,doghouse

Gå inte ut med sjuka och gamla hundar i sommarvärmen. Undvik varm asfalt och kontrollera att lägenheten är sval under dagen. Det säger Ann-Britt Schüler som driver hunddagiset Doghouse i Åbo.

– Värme är ett stort problem för hundar, speciellt för hundar i Norden som inte är vana med värmen.

Vardagen ser väldigt mycket annorlunda ut på hunddagiset då dagarna är så varma, berättar Schüler.

– Vi går inte på så långa promenader, speciellt alla gamla hundar går mycket korta promenader. Vi försöker också gå i skuggan.

– Solen och värmen är verkligen ett stort problem för oss och vi måste göra allt möjligt roligt här inne i stället för att få tiden att gå.

Tänk på det här i sommarvärmen som hundägare

– Ta inte med hunden ute i solen på långa promenader och ute till stranden. Speciellt inte gamla hundar eller hundar med hjärt- och lungproblem. Inte heller hundar med trubbig nos, som annars också har svårt att andas.

– Lämna inte hunden i bilen, inte ens några minuter. Att öppna fönstren hjälper inte.

– Om du bor i höghuslägenhet: kontrollera att solen inte lyser in i lägenheten hela dagen. En varm lägenhet kan vara farlig för hundar.

– Asfalt kan vara jättevarm om solen lyser på den. Har du en liten hund så lyft upp den om du går över en varm väg. Har du en stor hund så undvik helt att gå på asfalt.

Källa: Ann-Britt Schüler

Bondförnuft gäller också med hundar

Precis som med barn kommer man ganska långt med bondförnuft, säger Schüler. Men vill varna för den varma asfalten.

– I stan är asfalten jättehet och det är jätteobehagligt att traska på den, så har man en liten hund så är det bra att ta den i famnen om man går över något ställe där det är superhett. Och gå inte med stora hundar på promenad på asfalten, de tycker inte om det.

ann-britt schüler tittar på två hundar som besöker hunddagiset
ann-britt schüler tittar på två hundar som besöker hunddagiset Bild: Yle/Jasmine Nedergård Hunddagis,Åbo,hundar,ann-britt schüler

Alger skapar också problem för hundägare

I samband med sommarvärmen dyker också algerna så småningom upp i de närliggande vattendragen och sjöarna.

Och alger, det är ett stort problem för hundägare, berättar Schüler.

– Varje sommar hör man om fall där hundar blivit jättesjuka och till och med dött. Det är jättejobbigt för de som har stuga vid havet, när det sen är algproblem på gång, det är ett evigt vaktande.

en hylla vid ett hunddagis med tavlor och böcker i och runtom den
en hylla vid ett hunddagis med tavlor och böcker i och runtom den Bild: Yle/Jasmine Nedergård Hunddagis,hemtrevligt

Hundar kan alltså bli väldigt sjuka och till och med dö om de kommer i kontakt med alger.

– Och det är inte frågan om att de vill dricka det här vattnet, vilket förstås är jättefarligt, men det räcker också att de vandrar eller simmar i vattnet, och så kommer de upp på torra land och slickar sig, och får i sig giftet på det sättet.

Svårt att hålla bort hunden från vattnet

Schüler berättar att många hundägare spänner fast hundarna vid stugan och bygger staket vid stranden, för att vara på den säkra sidan.

- Det enda du kan göra i förhand är att kolla om det finns alger och inte föra hunden dit. Du kan inte säga åt hunden att "drick inte, slicka dig inte", för den gör ju det.

hundleksaker i korgar
hundleksaker i korgar Bild: Yle/Jasmine Nedergård Hunddagis,leksaker,hundleksak

Snabbtest för alger intresserar också hundägare

På grund av att alger kan vara så problematiska för just hundägare så är Schüler glad att ett snabbtest för alger nu också lanserats.

- Det har inte kommit till djuraffärerna ännu, men jag hoppas att det sprids. Det är absolut jätteviktigt att det finns.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland