Hoppa till huvudinnehåll

Avslutningsvädret kan bli regnigt - men hela maj ser ut att bli rekordvarm

Sol och moln.
I början av veckan är det mest sol, men mot helgen kan det hända att molnen regerar i skyn. Sol och moln. Bild: Mostphotos/Anna Widhe sol,moln,sommar

Vädret blir svalare från och från och med onsdag. Den som planerar skolavslutningsfester utomhus till helgen kan ha nytta av en plan B.

Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi berättar att vädret blir svalare mot slutet av den pågående veckan. På torsdag och fredag kan temperaturen hållas under 20 grader i hela landet.

Det finns än så länge mycket variationer i utsikterna för helgen, men det kan finnas skäl att ta med sig ett paraply till skolavslutningen om den ska ordnas utomhus.

- Det kan hända att vi äntligen får lite regn, fast det kanske festfolket inte gillar, säger Kotakorpi.

Ska vi minnas maj 2018 som rekordmånaden?

Före avslutningarna har vi ännu några dagar kvar av maj. Det har redan tidigare rapporterats om att det ser ut som om vi får ett nytt värmerekord i maj, och det rekordet kan fortfarande slås med några dagar kvar av månaden.

- Om vi får temperaturer över 25 grader under en dag till så blir den pågående månaden den maj månad med flest riktigt varma dagar under den tid man har fört statistik om saken, säger Kotakorpi.

Temperaturerna har bokförts officiellt sedan år 1959. Det gällande rekordet är från 1984 då maj hade 12 dagar med temperaturer över 25 grader.

Kerttu Kotakorpi.
Kerttu Kotakorpi tror att vi har ett rekord på gång. Kerttu Kotakorpi. Bild: Yle/Mikko Koski Kerttu Kotakorpi,meteorologer,meteorolog

Enligt Kotakorpi kan det bli över 25 grader i inlandet i söder på måndag.

På tisdag är det ännu säkrare att kvicksilvret stiger högt med finska mått mätt, då ska det vara riktigt varmt på många håll i landets södra och mellersta delar.

På tisdag kan det också åska.

På onsdag kan det vara över 25 grader i söder, men i övrigt verkar de mest intensiva värmeresurserna ha tagit slut för åtminstone resten av veckan.

Texten är skriven utgående från Yle Uutisets artikel Helle-ennätys rikkoutumassa ja loppuviikosta säähän luvassa käänne – meteorologi: "Ehkä juhlaihmiset eivät siitä tykkää" av Mikko Leppänen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes