Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbor önskar sommarloppis till Salutorget - det står ju tomt på söndagarna

Borgå torg
På vardagarna är det liv och rörelse på torget, men på söndagarna är det tomt. Arkivbild. Borgå torg Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå torg

En grupp Borgåbor efterlyser på sociala medier en sommarloppmarknad på Salutorget eftersom de anser att det står tomt på söndagarna. Initiativet välkomnas från stadens sida.

I den Facebookgrupp där åsikterna ventilerats riktas kritiken i första hand mot Borgå torg eller Salutorget. Skribenterna upplever att torget kunde användas flitigare.

- Jag tycker att idén är bra om det faktiskt är så att de uthyrda platserna står utan användning på söndagar. Vi måste utreda saken om det är möjligt med loppmarknad, för det är en suveränt bra idé, säger stadsutvecklingsnämndens ordförande Jarmo Grönman (Saml).

Borgå torg har 71 torgplatser. Enligt torgförvaltare och underhållsmästare Hannu Pirttinokka hyr vissa företagare sina torgplatser för hela säsongen.

Sommarsäsongen sträcker sig i år från den 7 maj till den 30 september.

bild på ett torg
bild på ett torg Bild: Sandra Crawford/Yle Borgå,vår,borgå torg

Pirttinokka känner däremot inte till att någon som hyr en plats inte skulle använda den.

Men det kan finnas orsak att se över hur avtalen efterföljs ifall det stämmer att platserna inte utnyttjas tillräckligt, säger Grönman.

- Absolut. Vi har gjort hyresavtal och om de inte använder dem så måste staden kolla varför platsen står tom.

Pirttinokka säger att vissa försäljare inte alltid kommer till sin plats direkt på morgonen utan lite senare. Då kan det se lite tomt ut, men efter några timmar är nog försäljarna där, menar han.

Söndagens öppettid är kort

Salutorget är då öppet måndag till lördag klockan 6–21 och söndagar klockan 7–15.

En orsak till att torget faktiskt står tomt på söndagar är inte nödvändigtvis outnyttjade torgplatser utan den korta öppethållningstiden.

Det är stadens kommunteknik som nu kan utreda möjligheterna för förlängd öppettid för en sommarloppmarknad.

Kommuntekniken kan också utreda ifall Borgåborna kan ha sitt loppmarknad någon vardagskväll. Och då eventuellt på redan hyrda torgplatser som inte används just vid denna tidspunkt.

Borgå torg står tomt.
Borgå torg står tomt. Bild: Yle/ Frida Lönnroos Borgå,torg,torghandel,vår i borgå

För dyra torgplatser

I diskussionen på sociala medier uttrycks en längtan efter sommarloppmarknad i likhet med dem som ordnas i till exempel Lovisa och Dickursby i Vanda.

Men det klagas samtidigt över att hyrorna i Borgå är skyhöga. På Lovisa torg är dagshyran 8 euro för en ruta (4x4 meter), i Borgå varierar hyran mellan 24 och 36 euro beroende på rutans storlek.

- Jag tycker att till exempel 10 euro per bord är bra. Det kan inte vara helt gratis. Någon hyra måste vi ta så här i princip. Men 25 eller 30 euro är för mycket om man tänker att man står hela dagen ute och säljer små saker. Det är inte klokt om hela omsättningen går till hyran, säger Grönman.

Borgå torg
Borgå torg Bild: Yle/ Frida Lönnroos borgå torg

Småskaligt vid Rådhuset

Den spontana och kostnadsfria loppmarknadsförsäljning som efterlyses på sociala medier kan däremot vara besvärlig att genomföra i Gamla stan.

Rådhustorget eller Museitorget är visserligen öppet alla dagar klockan 7– 21, men här finns endast femton torgplatser.

Enligt stadgarna är dessutom tretton platser långfristiga och bara två sådana som kan reserveras för ett till sju dygn.

Gamla rådhustorget i Borgå
Många regler styr torgförsäljningen vid Museitorget. Gamla rådhustorget i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström turiste

De två kortfristiga platserna hyrs ut för högst sju dygn åt gången. Efter det får samma hyresgäst hyra en kortfristig försäljningsplats tidigast om en vecka.

Efter den reserverade veckan kan man höra sig för om eventuella lediga kortfristiga platser från Kompassen.

Däremot anser både Pirttinokka och Grönman att en sommarloppmarknad vid parkeringen mellan Mannerheimgatans bro och restaurangbåten Glückauf skulle lämpa sig bra.

Vi pratade om idén om en sommarloppmarknad i Yle Östnylands morgonsändning 29.5.2018. Du hör vad vi pratade om i vår podcast Östnyland på 20 minuter, som du hittar här:

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland