Hoppa till huvudinnehåll

Dopningsanklagade Froome efter segern i italienska girot: Jag har inte gjort något fel

Cyklisten Chris Froome kysser segerpokalen.
Chris Froome efter segern i Girot. Cyklisten Chris Froome kysser segerpokalen. Bild: AFP / Lehtikuva. Chris Froome,Giro d’Italia,cykling

Chris Froome tog en seger i Giro d´Italia i söndags och slog sig därmed in i en exklusiv cykelklubb. Men hans karriär naggas i kanterna av en pågående dopningsutredning. Froome själv säger att han är ren.

Den 33-årige britten innehar nu samtidigt titlarna från Tour de France, Giro d´Italia och Vuelta a Espana – de tre riktigt stora cykeltourerna i världen. Han är blott den tredje cyklisten i historien att inneha de tre toursegrarna samtidigt.

Men han befinner sig för tillfället i stormens öga. I september 2017 lämnade han nämligen ett dopningstest med misstänkt höga värden salbutamol i urinet – dubbelt högre än vad maxgränsen tillåter.

Froome har konstaterad astma, och substansen ingår i hans medicin. Enligt Froome själv har han ökat på dosen under tider då hans astma varit svårare.

"Testas precis varje dag"

Även efter gårdagens seger bedyrar britten sin oskuld.

– Resultatens giltighet borde inte ifrågasättas, säger Froome till BBC.

Cykelstjärnan fortsätter:

– Jag testas precis varje dag – före loppet och efter loppet, fortsätter han. Jag vet från min sida att jag inte gjort något fel och det är bara en tidsfråga innan det står klart för alla.

Froome önskar att processen snart kunde avslutas, eftersom sporten enligt honom lider av det som pågår.

– Det är oturligt för sporten och dess image, men förhoppningsvis får vi resultatet så snart som möjligt. Det vore det bästa möjliga för alla. Vi är mitt i processen just nu, avslutar han.