Hoppa till huvudinnehåll

EIF:s damer tillbaka i vinnande spår

En bild på en kvinna som spelar fotboll. Hon har en grön t-skjorta. Runt henne finns motståndare i gula kläder.
EIF:s Noora Renström omringad av tre av Gnistans spelare. En bild på en kvinna som spelar fotboll. Hon har en grön t-skjorta. Runt henne finns motståndare i gula kläder. Bild: Patric Westerlund Ekenäs,fotboll,Västnyland,eif fotboll

På onsdagen (23.5) spelade EIF:s fotbollsdamer sin sjätte match för denna säsong. Efter en strålande inledning med segrar i de tre första matcherna har de två senaste matcherna slutat poänglösa för de grönvita.

En seger i onsdagens match var viktig för laget, och det grejade hemmaspelarna utan desto större bekymmer då de vann över gästande Gnistan med 4-0.

EIF-tränaren Marco Werner kommenterar matchen så här.

- Att ta tre poäng känns naturligtvis alltid skönt och speciellt viktigt är det förstås att bryta en förlustsvit så snabbt som möjligt. Den här matchen började vi onödigt försiktigt - vi var passiva och låg fel i markeringarna.

- Vi bättrade dock på efterhand, och efter ca 20 minuter kom öppningsmålet då Janina Broman snyggt nickade in ett inlägg serverat av Carmela Grönqvist. Efter det lossnade det lite för vår del, och vi började jobba oss in i matchen, säger Werner.

Flera mål än Janina Bromans sågs inte i den första halvleken, utan lagen gick till pausvila med resultatet 1-0.

Positionsbyte resulterade i mål

Under andra halvlek gjorde EIF några lyckade positionsbyten, vilket ytterligare fick fart på spelet.

- Jill Illman och Saana Laine bytte plats till den andra halvleken. Jill gjorde en väldigt stark halvlek som högerback, medan Saana har en spelstil som passar bättre på mittfältet där hon jobbade väldigt bra.

- I och med att vi saknar flera spelare som vanligtvis finns i öppningselvan och det dessutom varierar en del vilka spelare som är med från match till match, så tar det lite tid att hitta vilka kombinationer och positioner som passar bäst.

- Men överlag höjde sig alla spelare en nivå till den andra halvleken och spelade då med en helt annan inställning. Hela laget stod för en jämn och bra insats i den andra halvleken, säger Werner.

Ganska snabbt i den andra halvleken gjorde Jennifer Launokorpi EIF:s andra mål, och efter det blev det två mål av Rebecka Mannström.

Under andra halvlek dominerade EIF klart matchbilden.

Stort publikstöd

Matchen hade igen en fin inramning, med mycket publik på plats.

- Vi är väldigt glada över publikstödet vi får på hemmamatcherna, det piggar upp spelarna när det är mycket gäng på plats. Våra spelare från Nummela och Kimito har också sagt att det känns kiva att komma hit och spela när det är lite happening kring matcherna, och det är ju väldigt roligt att de trivs här.

- Överlag är vi mycket tacksamma över samarbetet vi har med NuPS och KSF, utan spelarna därifrån skulle vi ha alltför tunn trupp så vi är väldigt glada över att de vill vara med. Spelarna är duktiga på planen och smälter bra in i vårt gäng, det är jätte kiva att ha dem med.

- I den här matchen deltog flera spelare som aldrig tidigare hade spelat med varandra, men ändå löpte samspelet fint och spelarna hittade varandra bra i den andra halvleken. Det är väl det som är charmen med lagidrott - det är lätt att jobba tillsammans när alla har samma mål, avslutar den nöjda tränaren Werner.

Broman fick pris som bästa spelare

I en något tudelad match stod laget som sagt för en jämn insats.

Vandringspriset för bästa spelare gick denna gång till Janina Broman som sin vana trogen kämpade fint och jobbade bra. Hennes 1-0 mål var dessutom väldigt viktigt för laget, som började spela betydligt mera avslappnat efter att de gått upp i ledning.

Förutom de tre viktiga poängen så fick laget även andra goda nyheter under onsdagskvällen. Mimmi Björklund knäopererades på onsdagen, och det visade sig att hennes skada inte var så allvarlig som man först befarat.

Troligtvis ser vi henne tillbaka på planen till höstomgången - och då antagligen målhungrigare än någonsin.

EIF-damerna spelar sin nästa match på fredag (1.6) på bortaplan mot Kasiysi/Hiki. Följande hemmamatch spelas 6 juni.

Truppen 23.5: Jenni Möller, Felicia Gröning, Jenny Sundblom, Emma Westerdahl (C), Saana Laine, Noora Renström, Jill Illman, Janina Broman, Carmela Grönqvist, Jennifer Launokorpi, Rebecka Mannström, Kyllike Soomets, Znar Ismaelsson, Ella Heinonen, Josefin Ginlund, Ida Westerlund

Text: Josefine Mannström

Bild: Patric Westerlund

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.
Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs mera:

Vi tackar för alla som deltagit

Mitt Yle har avslutats. Det är därför inte längre möjligt att delta.

Läs också

Mitt Yle

Nyligen publicerat - Mitt Yle

 • Två FM-medaljer till RasBudo

  Ett guld till Raseborgsföreningen också i Helmi cup.

  Raseborgsföreningen RasBudo vann två medaljer under första tävlingsdagen i FM och Helmi cup i taekwon-do. Tävlingarna ordnas i Tammerfors.

 • BK-46 akademi slog Ekenäs IF i handbollstvåan

  Jämn match slutade i BK-seger med fyra mål.

  På fredagskvällen möttes Ekenäs IF och BK-46 akademi från Karis i handboll div 2. Matchen började i jämna tecken men BK-lyckades dra upp en ledning på fem mål.

 • Seishinkais juniorer fick besök från Aikidoförbundet

  Aikido lämpas sig bra för juniorer.

  I över 20 år har Seishinkai r.f. ordnat juniorträningar i aikido i Ekenäs. Just denna budogren lämpar sig väl för barn, då man strävar efter att inte skada sin motståndare, fast man försvarar sig.

 • Väst-Nylands ryttare ordnade regionala lagmästerskap

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region hölls 8.9.

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region ordnades lördagen 8.9. 12 lag deltog i tävlingen med allt som allt 36 ekipage. Hangö Udds ryttare och Väst-Nylands ryttare deltog.

 • Medaljer, nya bälten samt nybörjarkurs

  Hilti Raasepori framgångsrikt i årets NO GI i Helsingfors.

  Hilti Raasepori var framgångsrikt i årets NO GI (låsbrottning) Finnish Open-tävling i Helsingfors den 25-26.8.

 • Tight schema för EIF:s damlag

  EIF:s match mot Team Vnpa slutade 8-0.

  I söndags (17.6) åkte EIF:s fotbollsdamer till Vanda för att möta Team Vanpa. Motståndarlaget ligger under nedflyttningsstrecket och har haft en tung säsong hittills, och EIF gjorde inte läget lättare för dem när man vann med hela 8-0.

 • EIF-damerna förlorade mot JäPS i fotbollstrean

  Första hemmaförlusten för EIF den här säsongen.

  I onsdags (6.6) spelade EIF:s fotbollsdamer sin åttonde match för denna säsong, då JäPS besökte Centrumplan. Tyvärr slutade matchen i första förlusten på hemmaplan sedan de grönvita damerna körde igång i div. 4 våren 2017.