Hoppa till huvudinnehåll

Invånarnas åsikter om trafiksäkerheten viktiga i Sydösterbotten

Gatuvy i trästaden Kristinestad
Gatuvy i trästaden Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik Kristinestad,trähusmiljö,gator

De sydösterbottniska städerna ska uppdatera sin trafiksäkerhetsplan. Därför vill de höra invånarnas åsikter om trafiksäkerheten i regionen.

- Kommuninvånarnas åsikt är naturligtvis viktig och främst tänker jag på säkerheten kring skolor och servicehem. Men det finns ju förstås hur mycket som helst att jobba med då det gäller trafiksäkerhet, konstaterar vägmästaren Stig-Erik Ingves i Närpes.

Kristinestad, Närpes och Kaskö har skapat en enkät om trafiksäkerheten som invånarna får ta del av på nätet. Tanken är att invånarna ska komma med konkreta förslag till åtgärder som berör trafiksäkerheten.

En egen enkät kommer också att göras bland skolelever för att få reda på hur de upplever sina skolresor.

Ett trafikmärke där en vuxen håller ett barn i handen.
Ett trafikmärke där en vuxen håller ett barn i handen. Bild: Yle/Erica Vasama trafikmärken,vägmärke

Kristinestadsbor relativt nöjda med trafiksäkerheten

I väntan på enkätsvaren tog vi oss ut på en snabb gallup i Kristinestad där invånarna inte verkade ha så mycket att påpeka om trafiksäkerheten.

- Jag tycker det är ganska ok, jag har inte märkt något speciellt. Det är ganska normalt, säger Jorma Möykky.

- Jag har inte så stor uppfattning om trafiksäkerheten här när jag bara bott här några månader, men vad jag har sett hittills så fungerar det bra, konstaterar i sin tur Ulrika Lindedahl.

- Jag tycker den är helt okej. I stadskärnan går det väl lite fort emellanåt, det är största problemet, säger Angelique Irjala.

En smått solbränd medelålders man med grått hår ler.
Harry Liljeqvist. En smått solbränd medelålders man med grått hår ler. Bild: Yle/Juho Karlsson man,Kristinestad,Österbotten,sommar

Men det finns även de som gärna skulle se förbättringar.

- Våra vägar är i ganska dåligt skick. De sköts dåligt på vintern och plogas dåligt. När det gäller bilisternas framfart så tycker jag de kör bra, säger Harry Liljeqvist.

- Det är vissa vägar här i stamstaden som kan vara lite farliga och borde ses lite mera igenom. Kanske lägga ut trianglar eller stoppmärken på flera ställen än vi har idag, konstaterar Jessica Bårdsnes.

En kvinna med solglasögon på huvudet ler.
Jessica Bårdsnes. En kvinna med solglasögon på huvudet ler. Bild: Yle/Juho Karlsson Kvinna,Kristinestad,Österbotten,sommar,jessica bårdsnes

Beter sig bra i trafiken

Städerna vill också kartlägga invånarnas val av färdsätt och beteende i trafiken.

- Jag kör lugnt. Jag kör med hybridbil och när jag kör under 40 km/h så går det på el, så jag kör sakta, svarar Bårdsnes på frågan om hur hennes beteende i trafiken är.

- Oj, svår fråga, inte bra. Nej, men man måste ju alltid försöka tänka efter att man tar det försiktigt. I synnerhet nu när det är så fint väder så måste man nog titta efter två gånger var cyklisterna är. Annars kan det gå illa, säger i sin tur Irjala.

- Någorlunda bra om jag får säga själv. Det är väl de andra som måste bedöma i den saken, men om jag ska bedöma själv så har det gått bra i många år, konstaterar en herreman som önskar vara anonym.

Enkäten kan besvaras på nätet och är öppen fram till den 4 juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten