Hoppa till huvudinnehåll

Karleby operasommar avslutas

Der Silbersee. Premiär i Karleby 2014
Der Silbersee. Premiär i Karleby 2014 Der Silbersee. Premiär i Karleby 2014 Bild: Pressfoto: Päivi Karjalainen juho kuosmanen

Karleby operasommar upphör med verksamheten. Som orsak anges mindre stöd från Karleby stad. Operaföreställningar har ordnats i Karleby i över tio års tid.

Förra sommarens satsning, Giacomo Meyerbeers Polstjärnan, var en av Karleby operaförenings största produktioner hittills och föreställningarna i Karleby var nästan slutsålda.

Minskat stöd från staden

Karleby stad minskade ifjol sitt stöd till operaverksamheten med en tredjedel och på hösten fick arrangörerrna avslag på en anhållan om tilläggsstöd. Operans konstnärliga ledare, Anu Komsi, har i tidigare intervjuer för Yle sagt att hon är besviken på stadens inställning till operan.

I ett pressmeddelande säger operaföreningen att deras ekonomi är i gott skick men att Karleby stads ekonomiska stöd minskat.

Att samla finansiellt stöd från den privata sektorn skulle kräva större och dyrare insatser, och det anser föreningen att man inte har möjlighet till.

Karleby operasommar har ordnats sen 2006.