Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad privatiserar en tredjedel av vården

hammaslääkäri hoitaa pienen pojan hampaita
Tandvården hör till de tjänster som Kristinestad konkurrensutsätter. hammaslääkäri hoitaa pienen pojan hampaita Bild: Shutterstock tandläkare,karies,tandvård

Kristinestad konkurrensutsätter 30 procent av vården. Det är ett sätt att trygga servicetillgången i staden, säger Christian Lindedahl, vård- och omsorgsdirektör.

De tjänster som staden begär offert för är läkarmottagningen, tandvården, rehabiliteringen, fysioterapin, rådgivningen, individ- och familjeomsorgen, psykosocialservicen, laboratoriet, röntgen och dialys, samt förvaltningen.

- Det som blir kvar i stadens eller landskapets ägo - hur det nu blir i framtiden - är specialsjukvården plus hemvården och serviceboenden. De är exkluderade från det här, säger Lindedahl.

En konsekvens av vårdreformen

Lindedahl säger att processen med vård- och landskapsreformen är en av orsakerna till att staden väljer att privatisera och att man på det här viset vill se till att den öppna vården finns kvar i staden.

- Det är en konsekvens av den processen och de eventuella hot för närvården i Kristinestad som den har väckt.

- Det här är bara ett sätt att parera om de värsta scenarierna förverkligas gällande servicetillgången i kommunen.

Lindedahl säger att privatiseringen inte kommer innebära några större förändringar för invånarna.

- Om det kommer in ett privat företag så har de kanske någon annan kutym än vad de kommunala har. Men i stora delar ska den service vi har i dag även produceras framöver. Så inte ser jag att det blir några stora ändringar.

Personalen har tagits i beaktande

Beslutet om utläggning har fattats i största samförstånd, mellan de olika politiska partierna och i diskussion med personalen, enligt Anna-Kajsa Blomqvist Liljeblad, ordförande i välfärdsnämnden.

En kvinna med mörkt hår står framför en brun dubbeldörr.
Anna-Kajsa Blomqvist Liljeblad En kvinna med mörkt hår står framför en brun dubbeldörr. Bild: Yle/Juho Karlsson Kristinestad,Österbotten,rådhus,anna-kajsa blomqvist-liljeblad

- Det är bra för invånarna, bra för de anställda och bra för kommunens livskraft, eftersom vi tryggar tillgången till god vård och bibehåller arbetsplatser, säger Blomqvist Liljeblad.

- Det är helt normalt överförande av verksamhet från en aktör till en annan aktör, säger Lindedahl.

Kan staden trygga anställningarna när det privatiseras?

- Nja, bara till den delen om Kristinestad har en plats i styrelsen i kommande bolag, säger Lindedahl.

Görs enligt samföretagsmodell

Privatiseringen görs genom samföretagsmodell som innebär att staden och serviceproducenterna bildar ett gemensamt samföretag.

- Detta för att vi vill säkerställa att lokalkännedom tas tillvara, samt att vi vill kunna följa verksamheten från insidan av företaget, säger stadsdirektör Riitta El-Nemr i ett pressmeddelande.

Kontraktstiden för de social- och hälsovårdstjänster som privatiseras gäller 15 till 20 år.

Privatiseringen träder i kraft när Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård (K5) upplöses i januari 2020.