Hoppa till huvudinnehåll

Masslakt av kor i Nya Zeeland för att få bukt med sjukdom

Ruskeavalkoinen lehmä navetassa.
I Finland har sjukdomen mycoplasma bovis påträffats första gången 2012. Ruskeavalkoinen lehmä navetassa. Bild: Yle kor,nötkreatur,Mjölkkor

I Nya Zeeland har man beslutat slakta omkring 150 000 nötkreatur för att bekämpa bakterien Mycoplasma bovis. Bakterien har hittills hittats på 40 gårdar, men regeringen tror att nästan 200 gårdar kommer att beröras av slaktprogrammet.

- Regeringen har tillsammans med industrin gemensamt kommit överens om att försöka bli av med sjukdomen Mycoplasma bovis I Nya Zeeland, sade premiärminister Jacinda Ardern.

Mycoplasma Bovis förorsakar bland annat infektioner i juvret och för tidiga födslar bland nötkreatur.

Smittan är så gott som omöjlig att utrota men på Nya Zeeland försöker man ändå göra det.

En stor del av djuren som slaktas är fullt friska

- Det är tufft beslut, ingen vill se några masslakter. Men alternativet är att sjukdomen sprider sig, sade Ardern.

Enligt Ardern är mer än 99 procent osmittade och målet med slaktoperationen är att skydda dem.

Den 37-åriga Jacinda Ardern är som bäst världens yngsta regeringschef
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vill utrota sjukdomen som hotar landets nötkreatur. Den 37-åriga Jacinda Ardern är som bäst världens yngsta regeringschef Bild: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA Nya Zeeland,Jacinda Ardern

Sjukdomen smittar inte till människor. Den utgör heller inte någon fara för människor, utöver de ekonomiska förlusterna den förorsakar producenterna.

Enligt uppgifter från Evira är det mycket svårt att utrota bakterien ur en djurpopulation, efter att den spridit sig dit.

Sjukdomen påträffades längre endast på den södra av de nya zeeländska öarna, men i år har flera fall påträffats på den norra ön.

Världens största mjölkproducent

Nya Zeeland är världens främsta mjölkproducent och står för tre procent av världens mjölkproduktion. På landets mjölgårdar finns drygt 6,6 miljoner nötkreatur.

Nu kommer jordbruksministeriet att inleda en utredningen om hur sjukdomen spridit sig till öriket, rapporterar The Guardian.

Slaktperationen kommer att kosta 886 miljoner NZ-dollar, alltså 530 miljoner euro. I Finland upptäcktes sjukdomen första gången år 2012.