Hoppa till huvudinnehåll

OS-backarna i Calgary faller samman – rivs 30 år efter Nykänens dominans: "Skamligt och respektlöst"

Backhopparen Matti Nykänen flyger fram i luften.
I Calgary 1988 flög Matti Nykänen fram till tre OS-guld. Backhopparen Matti Nykänen flyger fram i luften. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press. Matti Nykänen,backhoppning,olympiska spelen

Hoppbackarna som användes vid OS i Calgary 1988 förfaller. Trettio år efter att backarna stått som skådeplats för vinteridrottens största tävlingsevenemang står det klart att verksamheten kommer att avvecklas – och backarna rivas. "Dödsknall för backhoppningen i Kanada", menar kritiker.

Dyra skrytbyggen inför OS, som används i ett par veckor för att sedan lämnas vind för våg. Låter det bekant?

Nu går hoppbackarna från OS i Calgary 1988 samma öde till mötes. De är så pass förfallna att de kommer att stängas. Reparationer blir helt enkelt för dyra.

Skamligt och respektlöst― Kritiker om rivningsplanerna.

– De faller samman. Om du skulle gå runt den lilla hoppbacken skulle du se att domartornen faller samman, trapporna faller samman. Det är ett omfattande arbete från mindre reparationer till att profilera om backarna så att de passar dagens moderna standard, säger arenaansvarige Mike Tanner till CBC.

"Dödsknall för backhoppning i Kanada

På platsen finns fem backar. De två stora är redan stängda och de tre mindre kommer stängas senare i år.

Enligt uppskattning skulle endast underhållet uppgå till 500 000 kanadensiska dollar (cirka 330 000 euro, red. anm.) årligen. Eftersom hoppbackarna tjänar endast vissa enstaka individer anses det inte vara värt att hålla igång dem.

Calgary har ansökt om att få stå värd för OS 2026. Om så sker kommer backarna från OS i Vancouver att användas.

Matti Nykänen, OS 1988.
Matti Nykänen i luften i Calgary 1988. Matti Nykänen, OS 1988. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press Matti Nykänen

Kritiska röster har höjts mot stängandet, eftersom endast Whistlerbackarna utanför Vancouver blir kvar. Och inte ens där finns adekvata träningsfaciliteter att tillgå.

– Att se detta torn bli nerrivet är för mig en skamligt och respektlöst mot det stolta arv vi byggt här, säger ordföranden för backhoppningen i delstaten Alberta, Mike Bodnarchuk.

– Det är en dödsknall för backhoppningen i Kanada om de stänger denna anläggning, dundrar Bodnarchuk.

"Backhoppningen bygger på ett arv"

Winsport, som äger anläggningen, har alltså inte visat något intresse att hålla backarna i funktionsdugligt skick.

– Jag föreslår att Winsport funderar på nytt på hela syftet med att de byggdes från första början. Kanadas olympiska park etablerades som ett hem för elitidrott. Vissa idrotter kommer aldrig att vara pengageneratorer. Backhoppningen kommer aldrig att vara en penningmaskin, den designades aldrig att vara det. Det är en idrottsgren som bygger på ett arv, säger Bodnarchuk.

Alla backar, utom den största, kommer att rivas. Den största backen blir kvar som ett minnesmärke.