Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt sent hockey-VM nästa år – bäddar för FM-ligamatcher i maj

Hockeylejonen möter Sverige i VM-semifinal med start klockan 20.15 på lördag.
Lejonen får spela en ovanligt sent förlagd VM-turnering i Slovakien nästa år. Hockeylejonen möter Sverige i VM-semifinal med start klockan 20.15 på lördag. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey

Nästa års ishockey-VM kommer att gå av stapeln senare än normalt. Första pucknedsläpp år 2019 kommer att vara hela sex dagar senare än i årets VM i Danmark – och finalen spelas en vecka senare än i år. Detta möjliggör ett luftigare schema för FM-ligan.

Ishockey-VM brukar i regel börja tidigt i maj. I år började VM 4 maj och pågick till 20 maj.

Ishockey-VM 2003 i Finland började redan 26 april.

Men nästa år förläggs turneringen än senare på våren. Enligt uppgifter ska turneringen avgöras mellan 10 och 26 maj. Detta innebär att till exempel FM-ligan får ett luftigare schema.

– Alla tillgängliga dagar kommer användas. Och det vet vi också, att försäljningen till tisdagsmatcherna inte är på samma nivå som fredags- och lördagsmatcherna. Ligan kommer förmodligen att sträckas ut ända till maj – åtminstone om det blir en sjätte eller sjunde finalmatch, säger ishockeyförbundets ordförande Matti Nurminen till Iltasanomat.

Avvägning mellan arrangörernas, europeiska klubbarnas och nordamerikanernas viljor

Enligt Nurminen beror tidtabellen på en avvägning mellan många parters olika viljor.

– Det beror rätt långt på arrangörerna, vilka dagar de vill ha och hur arenorna är tillgängliga. Generellt sett vill de europeiska ligorna och ligaklubbarna att turneringen ska börja så sent som möjligt. De rösterna har man naturligtvis lyssnat på, säger Nurminen, samtidigt som han betonar att man även har att beakta nordamerikanernas önskemål om att VM ska börja så nära NHL-grundseriens slut som möjligt.

Ett luftigare schema under året underlättar även klubbarna som deltar i Champions Hockey League.

VM-turneringen år 2019 avgörs i Košice och Bratislava i Slovakien.