Hoppa till huvudinnehåll

Sju nyfödda skogsrenskalvar på djurparker i maj - se bilder

En skogsrenskalv ligger och vilar på marken.
De nyfödda kalvarna gör för tillfället inte mycket annat än sover och äter. En skogsrenskalv ligger och vilar på marken. Bild: Helsinki Zoo/Mari Lehmonen skogsren,Kalv

Djurparkerna Högholmen, Ähtäri Zoo och Ranua Zoo har fått nykomlingar i form av sju skogsrenskalvar i maj. Också i nationalparkerna Seitsemisen och Lauhanvuori har nya kalvar fötts.

Skogsrenen utrotades på 1910-talet genom jakt. 1913 fridlystes arten i Finland.

Renarna återvände till Finland på 1940-talet när de invandrade från Sovjetunionen till Kajanaland.

Nu försöker man återbörda arten till naturen. När kalvarna är ett och ett halvt år gamla flyttas de från djurparkerna till nationalparkerna för att anpassa sig.

En skogsrenskalv ligger och vilar på marken.
Kalvarna ska återbördas till naturen. En skogsrenskalv ligger och vilar på marken. Bild: Mari Lehmonen/Helsinki Zoo skogsren

Kalvarna identifieras med markeringar på sina öron och spåras med mikrochip.

De första kalvarna flyttade från djurparkerna förra hösten. Projektet slutar med att några flockar släpps fria i Lauhanvuori och Seitsemisen nationalpark.

Nuförtiden finns det över 2 000 skogsrenar i Kajanaland och Suomenselkä. Stammen i Suomenselkä är resultatet av framgångsrika försök att återbörda arten till naturen.

Arten anses fortfarande sårbar.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Eläintarhoihin syntynyt seitsemän suloista metsäpeuravasaa, jotka pääsevät kasvaessaan vapaiksi kansallispuistoihin", skriven av Sonja Parkkinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes