Hoppa till huvudinnehåll

Timo Soinis kommentar om den irländska abortlagsröstningen väcker bestörtning och ilska - ministrar uttalade sig på Twitter

Timo Soini
Timo Soinis uttalanden om den irländska abortlagsröstningen får kritik. Timo Soini Bild: Tiina Jutila / Yle Timo Soini

Samlingspartiets ministrar Kai Mykkänen och Anne-Mari Virolainen tillrättavisar Timo Soini för hans blogginlägg där han kritiserar den irländska abortlagsröstningen.

- Världen håller på att bli konstig om man måste försvara att man står på livets sida, skrev Soini på sin blogg i söndags.

Han tillade att han försvarar livet oavsett om det anses passande eller opassande.

Under veckoslutet röstade Irland för en mildare abortlagstiftning med en överväldigande majoritet.

Hoppa över Twitterpostning

- Det är ofattbart att Finlands utrikesminister skriver ett blogginlägg där han beklagar sig över att kvinnor fått rätt till abort i Irland. Att arbeta för kvinnors rättigheter och jämlikhet hör till den finska utrikespolitikens grunder.

- Soinis synpunkter kan inte vara Finlands linje. Vad säger resten av regeringen, skriver De grönas riksdagsledamot och tidigare ordförande Ville Niinistö på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

- Timo Soinis åsikt är inte Finlands officiella abortlinje, svarar inrikesminister Kai Mykkänen, likaså på Twitter.

Mykkänen tillägger att han under sin tid som utvecklingsminister ökade på finansieringen och stödet för sexuell och reproduktiv hälsa och satsade på att stöda trygga abortmöjligheter i utvecklingsländer.

Mykkänen får medhåll av Anne-Mari Virolainen som tagit över som utvecklingsminister sedan Mykkänen blev inrikesminister.

Hoppa över Twitterpostning

- Det är exakt som Kaitsu säger. Finland framhåller i alla sammanhang sexuell och reproduktiv hälsa samt sexuella rättigheter. Senast på tisdag under utvecklingsministrarnas möte. Rätten till abort är inte en åsiktsfråga. Det är en mänsklig rättighet.

Timo Soinis svenska kollega Margot Wallström håller inte hans linje utan valde istället att gratulera det irländska folket för den historiska omröstningen.

Hoppa över Twitterpostning

- Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter, skrev Wallström på Twitter.

Läs mera:

Irländarna röstade för att ändra på de stränga abortlagarna – ”Det har varit en mycket känslosam morgon”

Irländska valmyndigheter uppger att ja-sidan har vunnit en överväldigande seger i folkomröstningen. Det innebär att majoriteten av de irländska väljarna stöder en legalisering av abort.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes