Hoppa till huvudinnehåll

Abramovitj blev israelisk medborgare - och Israels rikaste person

Roman Abramovitj i samband med en rättegång i Schweiz den 2 maj. Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) kräver honom och Gazprom på obetalda skulder.
Roman Abramovitj i samband med en rättegång i Schweiz den 2 maj. Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) kräver honom och Gazprom på obetalda skulder. Roman Abramovitj i samband med en rättegång i Schweiz den 2 maj. Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) kräver honom och Gazprom på obetalda skulder. Bild: EPA-EFE/ANTHONY ANEX Roman Abramovitj

Den ryske miljardären och ägaren till fotbollsklubben Chelsea, Roman Abramovitj, har haft problem med att få sitt visum till Storbritannien förnyat. Nu har han fått israeliskt medborgarskap och ska enligt israeliska medier flytta till Tel Aviv.

Abramovitj ansökte om israeliskt medborgarskap vid Israels ambassad i förra veckan. På måndagen flög han med sin privatjet till Tel Aviv för att plocka upp dokument som bekräftar hans medborgarskap.

Det rapporterar en lång rad israeliska och brittiska medier, med hänvisning till uppgifter från anonyma israeliska myndigheter.

Den israeliska Lagen om återvändande garanterar alla judar rätten till israeliskt medborgarskap.

I allmänhet brukar processen ändå ta flera månader. Enligt tidningen Haaretz kan det inte ha gått så här snabbt om inte Abramovitj fått hjälp på regeringsnivå.

Eller var han israelisk medborgare redan tidigare?

Haaretz spekulerar också i att Abramovitj de facto kan ha varit israelisk medborgare redan tidigare, men plockade upp de officiella dokumenten nu.

Enligt tidningen fick många ryska oligarker av judisk börd israeliskt medborgarskap genom specialarrangemang under tidigare år, mot donationer till israeliska organisationer.

Medborgarskapen ordnades diskret av det israeliska inrikesministeriet och offentliggjordes inte, eftersom dubbelt medborgarskap inte var någon merit för ryska affärsmän som var verksamma i Ryssland.

Kan nu besöka London utan visum

Under flera år har Abramovitj mest hållit till i London, men har nu haft problem med att få sitt visum till Storbritannien förnyat.

Efter giftmordsförsöket mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter har rika ryssar utsatts för noggrannare kontroller i Storbritannien. Visumkraven för oligarker som anses stå nära Kreml verkar ha skärpts.

Abramovitj tillhör de ryska oligarker som anses stå nära Rysslands president Vladimir Putin.

Som israelisk medborgare får Abramovitj besöka Storbritannien utan visum.

God för 11,5 miljarder dollar

Enligt den amerikanska affärstidningen Forbes är Abramovitj världens 139:e rikaste person och god för ungefär 11,5 miljarder dollar (10,3 miljarder euro).

Han blir därmed Israels rikaste person. Som nyinvandrad i Israel slipper han dessutom betala skatt för sina inkomster från utlandet under de kommande tio åren. Han behöver inte heller redogöra för sina inkomstkällor.

Abramovitj har besökt Israel regelbundet under flera år. Han har donerat miljoner till israeliska forsknings- och utvecklingsprojekt och investerat i lokala företag.

År 2015 köpte han ett gammalt hotell i Tel Aviv som han renoverat sedan dess. Enligt BBC byggs det om till ett residens.

Flera israeliska medier rapporterar att Abramovitj nu "flyttat" till Tel Aviv.

Källor: Reuters, AFP, TASS, BBC, The Guardian, Haaretz