Hoppa till huvudinnehåll

Badvattnen i Österbotten är rena förutom i Fagerö

Fötter på strand.
Fötter på strand. Bild: Yle/Malin Valtonen naturiststranden i hangö

Badvattnen i Finland är rena och kustvattnens status har till och med blivit bättre, enligt EU:s badvattenrapport. Även i Österbotten ser det bra ut, men däremot är Fagerö i Närpes en av två allmänna badplatser i Finland med dålig badvattenkvalitet.

Badvattenklassificeringen i rapporten baserar sig på mätresultat från badsäsongerna 2014-2017 och placeras i klasserna dålig, tillfredsställande, god och utmärkt vattenkvalitet.

Av de 18 allmänna badplatserna i Österbotten har 15 god eller utmärkt vattenkvalitet. Vid Harrström i Korsnäs och Sandbanken i Kristinestad var kvaliteten däremot endast tillfredsställande.

I Fagerö var den till och med dålig. Knipan i Raseborg är den enda andra allmänna badplatsen som fått den klassificeringen i Finland.

Maria Nylund, miljö- och hälsoinspektör vid Västkustens Miljöenhet i Närpes, säger att badvattenkvaliteten i Fagerö faktiskt var bättre förra året.

- Egentligen var badvattenkvaliteten under 2017 helt bra, vi hade inga problem, men tidigare år har det funnits höga värden som drar ner den här klassen till dålig.

Orsakerna bakom oklara

Det är främst förhöjda halter av intestinala enterokocker som brukar orsaka problem i Fagerö. Orsakerna bakom är ännu oklara.

- Vi gjorde en undersökning för ett par år sen där vi försökte spåra källan, men vi har inte lyckats få tag på orsaken till de här ibland höga värdena, säger Nylund.

Vad är intestinala enterokocker?

- Det är indikatorbakterier, vilket innebär att där kan finnas andra bakterier som kan vara problem och som man till exempel kan bli magsjuk av.

Nylund säger ändå att man inte behöver vara orolig för att simma där.

- Vi tar vattenprov ganska regelbundet, så vi borde få reda på om det finns föroreningar och höga halter av något ganska snabbt. Problemen brukar uppstå i slutet på sommaren, så det borde vara tryggt att simma där.

Nylund påpekar också att det är skilda badvattenklasser för havsstränder och insjöar. Hon säger att ifall Fagerö var en insjö skulle resultatet vara tillfredsställande.

Mellstens badstrand, alger i havet
Det varma vädret kan gynna blomningen av blågröna alger i sommar. Mellstens badstrand, alger i havet Bild: Yle/Helena von Alfthan gäddvik

Gällande den kommande badsäsongen kan det varma vädret, paradoxalt nog, ställa till med problem.

- Om den här varma sommaren fortsätter är det främst cyanobakterierna, blågröna alger, och blomning av dem som kan uppkomma just vid grunda och näringsrika vikar. Så det kan bli ett problem.

Västkustens miljöenhets webbsida kan man följa med badvattenkvaliteten i Österbotten på de allmänna badplatserna från Vörå i norr till Kristinestad i söder. Säsongens första mätningar görs nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten