Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund om läckan i grundlagsutskottet: "Det är speciellt för att det handlar om en känslig fråga i ett känsligt skede"

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Statsvetaren Göran Djupsund. Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord. Bild: Yle/Anna Ruda Göran Djupsund,statsvetare

Social- och hälsovårdsreformens vals med grundlagsutskottet fortsätter. Läckor och förseningar har präglat reformens framfart. Nu kommenterar statsvetaren Göran Djupsund utskottets roll i det hela.

Enligt Djupsund är läckan som ledde till att Ilta-Sanomat fick tag på ett utkast till ett utlåtande i grundlagsutskottet inte ovanlig eller märkvärdigt.

- Politiker tenderar att läcka kontinuerligt, det är inte en nyhet. Det här är speciellt för att det handlar om en känslig fråga i ett känsligt skede, säger Djupsund.

Enligt Ilta-Sanomat står det i det läckta utkastet att valfriheten inte kommer att hålla regeringens tidtabell och att den strider mot grundlagen.

Det är grundlagsutskottet som ser över våra mest centrala rättigheter och skyldigheter som medborgare och nation, berättar Djupsund. De här rättigheterna står inskrivna i grundlagen.

- Det är grundlagsutskottet som ska se till att annan lagstiftning följer de här grundlagsenliga rättigheterna och skyldigheterna. I den meningen så är grundlagsutskottet ett av riksdagens viktigaste organ, säger Djupsund.

Allt går bra så länge man följer grundlagen, om inte så sätter utskottet stopp och meddelar att ett lagförslag måste beredas på nytt.

Enligt Djupsund är vårt nuvarande system med grundlagsutskottet bättre än en författningsdomstol.

- Grundlagsutskottet kollar på förhand om nya lagförslag följer grundlagen medan en författningsdomstol kollar det efteråt och då skulle det kunna bli lite besvär, säger Djupsund.

"Största reformen i Finlands historia"

Grundlagsutskottets makt är rotad i att de noggrant går igenom att regeringens förslag följer grundlagens stadgar.

Enligt Göran Djupsund kan grundlagsutskottet absolut fälla vårdreformen.

- Man kan väl säga att om regeringen hade gjort sina lagförslag på ett sånt att de skulle följa grundlagen så hade det inte funnits ett problem. Då hade grundlagsutskottet kollat dem och konstaterat att det här är okej enligt grundlagen, tuta och kör bara.

Men så har det inte gått och Djupsund pekar på den otroliga tidspressen.

- Det här är kanske största reformen i Finlands historia när det kommer till förvaltning och beslutsfattande och den här reformen har man beslutat sig för att försöka genomföra den på rekordtid, säger Djupsund.

Enligt Djupsund ligger skulden inte ändå på utskottet - det ligger på regeringens dåliga beredning och brådskan.

- Man har inte haft tillräckligt tid att grundligt bereda sina ärenden och propositioner. Då har det hela blivit lite råddigt, lite dåligt och kanske emot grundlagen vissa gånger och då måste utskottet bromsa. Det är inte utskottet som har skapa den här situationen.

"Undergräver utskottets position och trovärdighet"

Vårdreformen avgörs i grundlagsutskottet, heter det. Enligt Göran Djupsund har det under den nuvarande regeringen skett en förändring.

- Hittills har grundlagsutskottet varit ett utskott var du har tagit av dig din partislips när du gått in och du har varit där enbart för att checka grundlagen, inte för att föra regeringens, partiets eller oppositionens talan, säger Djupsund.

Enligt honom har nu utskottet parti- eller regeringspolitiserats. Som exempel nämner han Centralsjukhusfrågan.

- I den frågan hade utskottet gått till omröstning och striden hade varit mellan regeringens representanter i utskottet och regerings- och oppositionspartiernas representanter i utskottet.

Det här tolkar Djupsund som besvärligt och problematiskt för grundlagsutskottet.

- Om vi nu får ett utlåtande som alldeles uppenbart är ett resultat av att ha trumfats igenom eller med en omröstning där regering och opposition stridit så undergräver det ju grundlagsutskottets position och trovärdighet i förlängningen. Och det är lite olyckligt.

Läs mera:

Sipilä: Inget landskapsval i oktober

Det blir inget landskapsval ännu i oktober, det har statsminister Juha Sipilä bekräftat i Statsministerns frågetimme. Exakt när valet blir av är ändå fortfarande oklart.

Läs mera:

Ilta-Sanomat fick tag på utkast till grundlagsutskottets utlåtande: Social- och hälsovårdsreformen kan skjutas framåt med ett år

I ett utkast till utlåtandet som grundlagsutskottet arbetar med anser man att valfriheten i hälsovårdsreformen inte kan implementeras så snabbt som regeringen vill.