Hoppa till huvudinnehåll

Förtroendevald i Pargas känner sig nedtystad - Stadsstyrelsens ordförande tillbakavisar kritiken

pargas stadshus,
Pargas stadshus. pargas stadshus, Bild: Yle / Peter Karlberg pargas stadshus

Lotta Laaksonen från Vänsterförbundet har länge varit aktiv i frågorna kring Pargas stads barnskydd och den kritik som har riktats mot socialserviceenheten. Nu anser hon att hon tystas ner av stadsstyrelsens ordförande - något som han tillbakavisar.

Lotta Laaksonen är ersättare i Pargas stadsstyrelse och har sedan senaste kommunalvalet varit medlem i stadsfullmäktige. Nu anser hon att hon tystas ner.

- På måndagens stadsstyrelsemöte fick jag inte motivera mitt förslag på att social- och hälsovårdsdirektören ska sägas upp. Det är inte ok att man som förtroendevald tystas ner. Det är absurt, säger Lotta Laaksonen.

Före och efter måndagens stadsstyrelsemöte uppmanades Laaksonen enligt henne att inte ta kontakt med medierna.

Hon säger att hon också fick tydliga instruktioner om att en förtroendevald inte ska göra någon egen undersökning gällande läget vid stadens socialserviceenhet.

Dessutom hävdar hon att hon inte gavs möjligheten att motivera hennes förslag på att social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist ska sägas upp.

Jag kan inte acceptera att man som förtroendevald tystas ner. Det är absurt― Lotta Laaksonen

Laaksonen säger att hon tystades ner av bland annat stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP).

- Jag ville motivera varför jag tycker att Paula Sundqvist bör sägas upp. Men jag fick inte göra det och enligt mig är det precis vad en förtroendevald ska få göra. Alltså ta upp missförhållanden och försöka ändra på dem.

Varför tar du upp det här nu?

- Jag har intervjuat socialarbetare och fått höra om deras problem. Jag hade inte förkunskaper om hur saker och ting har varit vid socialserviceenheten. Så jag har ingen egen agenda här. Men jag kan inte acceptera att man som förtroendevald tystas ner.

"Staden styrs av SFP"

Lotta Laaksonen beskriver en kultur där endast ett fåtal tar besluten och att staden styrs av partiet SFP som har över 50 procent av rösterna.

- Fullmäktigemedlemmar ur andra partier kan inte påverka något, man får inte heller yttra sig eller engagera sig i saker som strider med SFP:s linje. Det verkar också som att många har accepterat den här kulturen.

Hon säger att anledningen till att hon har engagerat sig i problemen vid socialserviceenheten är att flera socialarbetare kontaktade henne i vintras.

- Många tog kontakt med mig för att berätta om de problem som fanns. Många har också tackat mig för att jag har lyft de här problemen. Det har begåtts allvarliga fel inom barnskyddet och hela socialserviceenheten har skötts dåligt. Därför har det varit viktigt för mig att ta upp de här sakerna.

Laaksonen är också tydlig med att man inte kan lägga allt ansvar på Paula Sundqvist.

- Det har gjorts så många misstag och det är fler än hon som har gjort misstag.

styrelsens ordförande Mikael holmberg
Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg. styrelsens ordförande Mikael holmberg Bild: Yle/Johanna Ventus styrelsens ordförande mikael holmber

Holmberg: "Jag har definitivt inte försökt tysta ner henne"

Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP) håller inte alls med om Lotta Laaksonens syn på vad som hände på måndagens styrelsemöte.

- Jag har definitivt inte försökt tysta ner henne. Stadsstyrelsens beslut och protokoll är offentliga, men inte diskussionerna. Det jag sade var riktat till alla på mötet. Jag sade att alla ska få säga sin åsikt, men att det som sägs på mötet inte ska komma ut i medierna. Alla får självklart säga sin åsikt, men alla andra ska inte behöva vara rädda för att det som sägs i stadsstyrelsens diskussioner ska komma ut i medierna. Inte minst i ett känsligt ärende som ärendet med social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist är.

Det låter som att det är ord mot ord i det här fallet?

- Det låter så ja. Hon blev avbruten i sin redogörelse, men hon fick fortsätta. Jag har som sagt definitivt inte försökt tysta ner henne.

Det skulle bli fullständigt kaos om alla 35 ledamöter sprang runt och gjorde intervjuer― Mikael Holmberg

Gällande Laaksonens syn på att hon fick tydliga instruktioner om att en förtroendevald inte ska göra någon egen undersökning tycker Holmberg att det inte hör till en förtroendevalds uppgifter att göra egna intervjuer med stadens anställda.

- Det handlar om att skydda de anställdas integritet. Det skulle bli fullständigt kaos om alla 35 ledamöter sprang runt och gjorde intervjuer. Det är också svårt att sätta ett högt värde på sådana intervjuer när vi inte vet vilket urval hon har gjort. De förtroendevalda ska inte inspirera anställda att gå förbi sina chefer. Då gör man en björntjänst för hela organisationen.

Men det som Lotta Laaksonen lyfter fram, det vill säga missförhållanden, kanske inte skulle komma fram om man följde alla bestämmelser?

- Det förstår jag att man kan tänka. Men det finns gränser för vad en förtroendevald kan göra. Egna intervjuer på det här sättet saboterar bara stadens organisation som bygger på att anställda ska gå via sina förmän.