Hoppa till huvudinnehåll

HJK krossade Eremenkos SJK – Östs dubbelmiss sänkte krislaget: "Nästan skamligt att vi faller ihop"

Nikolai Alho jublar efter mål.
Nikolai Alho startade målskyttet för HJK. Nikolai Alho jublar efter mål. Bild: Lehtikuva Nikolai Alho,HJK Helsingfors

Alexei Eremenko Sr har fått en blytung start som SJK-tränare. Krislaget gick på en ny storförlust mot HJK och efter slutsignalen skrädde backen Joel Mero inte med orden. "På slutet såg det inte godkänt ut. Några misstag gör att vi tappar allt", säger han till Ruutu+.

– Till en början är det viktiga att få resultat. Genom det förbättras stämningen i laget och då är det enklare att spela det fina spel jag vill se.

Det sade Alexei Eremenko Sr när han presenterades som ny SJK-tränare förra veckan.

Nu kan vi konstatera att den omedelbara effekten av tränarbytet inte har kommit för SJK. Eremenko kritade på förra veckan efter att Tommi Kautonen fått sparken, men kräftgången fortsätter.

SJK, som vann två av åtta ligamatcher med Kautonen på tränarposten, kryssade i Eremenkos debut mot IFK Mariehamn i lördags. I kväll kammade krisklubben noll i Helsingfors.

Serieledaren HJK tog femte raka ligasegern när man gick upp på 28 poäng och befäste sin position som tabelletta. Slutresultatet blev solklara 4–0 efter tre mål i andra halvlek.

– Vi står för flera bedrövliga missar. Det som gör mig mest besviken är att vi faller ihop när de misstagen kommer. Det är nästan skamligt, säger SJK:s Joel Mero till Ruutu+.

Dubbelt slarv av Öst

HJK var fokuserat från start och tog också ledningen tidigt. I den sjunde minuten kom SJK-målvakten Jesse Öst ut snett på ett inlägg och fick inte bort bollen.

Bollen landade hos Nikolai Alho och han placerade in ledningsmålet.

Resten av den första halvleken gick i hemmalagets regi. HJK hade bollen och lägena, men det stod 1–0 efter 45 minuter.

Klauss, HJK.
Klauss är stekhet i HJK:s anfall. Klauss, HJK. Bild: Toni Hekkala / All Over Press João Klauss De Mello,HJK Helsingfors

Efter paus lyfte SJK spelet en aning, men med drygt tjugo minuter till slutsignalen drog HJK:s skyttekung Klauss ner rullgardinen för gästerna. Först nickade brassen in en hörna till 2–0 och direkt efter utnyttjade han Östs slarv i ett uppspel och rakade in 3–0.

Nu är anfallaren uppe på nio fullträffar under säsongen.

– Jesse vet att han gjorde bort sig, men för min del finns inget mer att tillägga. Att börja älta det leder ingen vart, säger Eremenko.

Fastvuxet i botten

I slutminuterna kom nya motgångar för SJK när ynglingen Eetu Vertainen prickade in 4–0 efter att HJK-spelarna hade sågat sig genom ett bolltittande bortaförsvar.

Det gick inte att snacka bort storförlusten för gästerna. Det var klasskillnad mellan lagen och SJK är fastvuxet i botten just nu.

– Vi måste spela till slutsignalen. På slutet såg det inte godkänt ut. Några misstag gör att vi tappar allt, säger Mero.

Alexei Eremenko Sr, SJK 2018.
Alexei Eremenko har plockat en poäng på sina två första matcher i SJK. Alexei Eremenko Sr, SJK 2018. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Seinäjoen Jalkapallokerho,Alexej Jeremenko Sr.

Laget är tia i tabellen på åtta poäng och har fredagens derby mot VPS i Vasa kvar på programmet innan det blir landslagsuppehåll.

– Som tur är kommer pausen. Då finns det tid att gå igenom saker med nye tränaren. Han har kommit in här bra. Det såg bra ut senast och det fanns tecken på något i dag också, men det blev bara en besvikelse, säger Mero.

Sex raka utan mål mot HJK

Efter dagens förlust förlängde SJK också den blytunga sviten mot HJK. I ligaspelet har SJK inte lyckats slå Helsingforsklubben sedan slutet av september 2015.

Efter 3–0-segern, som var en viktig triumf på vägen mot guldet 2015, har SJK ett kryss och sju förluster mot HJK. Målskillnaden i de sex senaste matcherna är svindlande 19–0 i HJK-favör.

Kvällens seger var HJK:s andra raka mot SJK den här säsongen. Det tredje och sista mötet spelas först i den näst sista omgången i oktober.

SJK:s tunga ligarad mot HJK:

2016: HJK–SJK 2–1, SJK–HJK 2–3, HJK–SJK 0–0.

2017: HJK–SJK 6–0, SJK–HJK 0–6, SJK–HJK 0–2.

2018: SJK–HJK 0–1, HJK–SJK 4–0.

Resultat:

HJK–SJK 4–0 (1–0)
7 min 1–0 Nikolai Alho
68 min 2–0 Klauss
70 min 3–0 Klauss
82 min 4–0 Eetu Vertainen

Läs också

Nyligen publicerat - Sport