Hoppa till huvudinnehåll

HNS vd Aki Lindén om social- och hälsovårdsreformen: Läkare får redan arbetserbjudanden av privata aktörer

Aki Lindén och Ismo Partanen sitter i fåtöljer i A-studio den 28.5.2018.
Aki Lindén och Ismo Partanen. Aki Lindén och Ismo Partanen sitter i fåtöljer i A-studio den 28.5.2018. A-studio,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS),Social- och hälsovårdsreformen (Sote)

I måndagens A-studio diskuterades social- och hälsovårdsreformen, den här gången i skenet av vad den kan betyda för 220 000 finländska kommunalt anställda. Läkare får redan arbetserbjudanden av privata aktörer.

I studion möttes Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, och Ismo Partanen som är verksamhetsledare vid branschorganisationen för privata sjukvårdsföretag, Lääkäripalveluyritykset ry.

På söndagen sade statsminister Juha Sipilä att social- och hälsovårdsreformen måste genomföras för att undvika en alltför stark privatisering av hälsovården.

- Vi har sett tecken på att privata företag på ett vilt sätt kunde ta över marknaden i ett sådant fall att vi inte skulle föra reformen i mål, sade Sipilä.

Lindén som är vd för Helsingfors och Nylands Sjukvårdsdistrikt delar inte Sipiläs oro.

- Ett sådant här uttalande låter mera som ett försök att måla upp en hotbild med vilken man försöker gynna genomförandet av social- och hälsovårdsreformen, säger Lindén.

Partanen å sin sida förkastar inte helt Sipiläs uttalande.

- Nog funderar vi på sådant här. Både företag, kommuner och samkommuner gör de här besluten utgående från sina egna förutsättningar, säger Partanen.

Företag försöker locka läkare

Social- och hälsovårdsreformen förändrar jobbet för 220 000 finländare. De som tidigare varit arbetstagare vid en kommun eller samkommun överförs till de nya landskapen.

Det kan innebära förändringar i allt från längden på sommarsemestern till var den fysiska arbetsplatsen kommer att ligga.

Många är rädda för att arbetsförhållandena ska bli sämre, men samtidigt hårdnar också konkurrensen om kunniga proffs.

- Förra veckoslutet var jag på en tillställning där jag träffade 150 allmänläkare. Nästan alla av dem sade att nya arbetsgivare hade varit i kontakt med dem.

Partanen tror inte att man börjar tävla med löner.

- Hellre tävlar man med arbetsvillkor och trivsel på jobbet, säger Partanen.

För att hållas konkurrenskraftig anser Lindén att den offentliga sektorn måste utvecklas.

- Vi måste få hälsovårdscentralerna att blomstra. Vi måste rekrytera fler läkare och göra det lättare för personer att få vård.

Den här artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén: Uudet työnantajat rekrytoivat jo lääkäreitä skriven av Hanna Asikainen.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes