Hoppa till huvudinnehåll

Jordgubbarna mognar i rasande takt - snart är det säsongstart i Lill-Breds i Ingå

Jordgubbskart
Än så länge finns bara gröna kart under blasten. Jordgubbskart Bild: Christoffer Westerlund / Yle jordgubbe,bär,Ingå,Västnyland,jordgubbskart

Sommarvärmen som kom redan i maj sätter fart på de inhemska jordgubbarna. Nästa veckoslut (8.6) är jordgubbarna i Lill-Breds i Ingå röda och färdiga att plocka, försäkrar jordgubbsodlare Gustav Hildén.

Än så länge gömmer sig ändå bara gröna kart under blasten. Jordgubbsplantorna är i blom och behöver särskilt mycket vatten nu när regnet låter vänta på sig, berättar Hildén.

Gustav Hildén
Gustav Hildén driver Lill Breds bärgård tillsammans med sin fru. Gustav Hildén Bild: Christoffer Westerlund / Yle jordgubbe,bär,Ingå,Västnyland,bevattning,gustav hilden

Från stamväg 51 kan du om morgnarna se hur sprinklers sprutar vatten över jordgubbsplantorna på Lill-Breds bärgård. Bevattningen är påkopplad under tre timmar minst två gånger i veckan.

- Nu är det nog sådana dagar att man får stiga tidigt upp och sätta igång. Det behövs vatten.

Visst blir det kostsamt att behöva vattna så mycket och visst innebär det väldigt mycket jobb, men det är nu då plantorna är i blom som de behöver mest vatten, förklarar Hildén.

Jordgubbsodling
Nu krävs mycket vatten.. Jordgubbsodling Bild: Christoffer Westerlund / Yle jordgubbe,bär,Ingå,Västnyland,bevattning,gustav hilden

Gustav Hildén driver Lill-Breds bärgård tillsammans med sin fru Jenny Hildén.

På bärgården finns jordgubbsplantor på en areal på 6 hektar. Förutom jordgubbar odlar de också majs, tomater, brysselkål, ärter och nu i år också vattenmeloner.

Många involverade

Släktingar, hyresgäster, 20 bärplockare och 9 unga sommarjobbare hjälper till för att allting ska löpa smärtfritt på bärgården under högsäsong.

På bärgården finns sommartid också ett café.

Om man är jordgubbsodlare råder ingen brist på sysselsättning, försäkrar Hildén som tillsammans med sin fru andra sommaren i rad odlar och säljer jordgubbar i Ingå.

- Speciellt sådana här år då det kommer en värmebölja och allt exploderar på en gång . Om man jämför med i fjol när vi fick snö i nacken den 16 maj när vi planterade så då gick allting så mycket långsammare och man hade mera tid med allting. Nu är det pang och så ska allting göras.

Jordgubbar vid Lill-Breds jordgubbsodling i Ingå.
Gustav Hildén gissar på högsäsong för jordgubbarna vid midsommar. Jordgubbar vid Lill-Breds jordgubbsodling i Ingå. Bild: YLE/Malin Karlberg högsäsong

Om du fick önska hur väderleken ser ut framöver, vad skulle du önska då?

- Temperaturen skulle få gå ner till 15 - 18 grader. Annars går det så otroligt snabbt så allt kommer på en gång och så blir det en kort säsong. Gärna lite svalare och regn.

Finns det risk att jordgubbar tar slut vid midsommar?

- Nej det finns det inte. Det är den stora skörden som kanske kommer att vara runt midsommaren i år. Sedan börjar det dala efter det. Sedan har vi nya land som vi planterar nu. Det tar runt 45 – 60 dygn från att du planterar tills att det börjar komma skörd. Nog finns det bär ännu i augusti, men mängderna är ju så mycket mindre.