Hoppa till huvudinnehåll

Kattugglan fick förtur – storken kommer kanske till Östnyland om ett år

Storkar på en äng
Kommer det här att bli en vanlig syn på de östnyländska åkrarna och ängarna i framtiden? Storkar på en äng Bild: Pixabay Stork,storkar

Storken skulle bli en stadigvarande och häckande fågel i regionen Östnyland med hjälp av insatser från Borgånejdens fågelförening. Det blev den inte. Ett annat fågelprojekt fick förtur.

Bara ett storkpar har tidigare häckat i Finland. Åttio kilometer längre söderut i Estland finns det tuentals häckande par.

Det här missförhållandet ville Borgånejdens fågelförening i vintras råda bot på, men föreningen har inte lyckats komma till skott.

– Vi är ännu på jakt efter lämpliga häckningsplatser. De måste väljas väldigt noggrant så att platserna passar storken, säger Susanne Nakari, ordförande för Borgånejdens fågelförening.

Ugglorna gick före storkarna

En av orsakerna till att man inte lyckades i jakten på häckningsplatser är enligt Nakari tidsbrist.

– Vårt projekt för ugglorna fick förtur.

Det handlar om att snickra holkar för kattuglor. Kattugglan häckar mitt i vintern, vilket betyder att holkarna ska tillverkas nu och placeras ut under hösten.

Under hösten kommer Borgånejdens fågelförening också att återuppta projektet med att försöka hitta lämpliga häckningsplatser för storken och bygga lämpliga underlag eller plattformar där storken kunde bygga bo.

– Det viktiga är att hitta platser där storken har lätt att hitta mat. Storken äter mestadels mindre djur, som grodor, ormar och sorkar, så häckningsplatsen ska vara sådan att fågeln lätt kan hitta just sådan föda, säger Nakari.

Stork i ett storkbo i toppen av en stolpe
Storken bygger sitt bo bland annat på tak, skorstenar eller i toppen av en stolpe – förutsatt att det finns ett fundament där, som det på bilden. Stork i ett storkbo i toppen av en stolpe Bild: Pixabay Stork,storkbo

Stora chanser att det ska lyckas

Gärna får det också vara en relativt lugn plats, även om storken inte är en speciellt skygg fågel.

Vilka är då chanserna att få storken att häcka i Östnyland?

– Det händer ibland att de kommer över från Estland för att ”inspektera”, så om vi bara kan hjälpa dem på traven med grundförutsättningarna för att de ska kunna bygga bo så ska det nog lyckas, säger Nakari.

Borgånejdens fågelförening vill gärna ha hjälp i jakten på lämpliga platser.

– Om någon känner på sig att det finns en lämplig plats på deras ägor, så är det bara att kontakta Borgånejdens fågelförening. Det man bör vara beredd på är att det kan komma ”fågelbongare” och andra intresserade för att se på häckningsplatsen, säger Nakari.

Här kanske om ett år

Projektet med att bygga lämpliga fundament för storkbon är ingen stor grej, åtminstone inte ekonomsikt.

– Vi behöver intresserade som vill göra en talkoinsats, men före det behöver vi som sagt hitta lämpliga platser, säger Nakari.

Om allt går enligt ritningarna kunde ett antal fundament placeras ut på olika håll i Östnyland under hösten, vilket skulle innebära att storken kunde häcka i regionen redan våren 2019.

– Det ska bli spännande att se om storken kommer om ett år, säger Nakari.

Vi pratade om storken i Yle Östnylands morgonsändning 29.5.2018. Du hör vad vi pratade om i vår podcast Östnyland på 20 minuter, som du hittar här: