Hoppa till huvudinnehåll

Över 100 misstänkta langare har dödats på två veckor i Bangladesh eget "narkotikakrig"

Över 100 misstänkta langare har dödats och över 12 000 har frihetsberövats sedan "kriget mot narkotika" inleddes i Bangladesh för två veckor sedan
Över 100 misstänkta langare har dödats och över 12 000 har frihetsberövats sedan "kriget mot narkotika" inleddes i Bangladesh för två veckor sedan Över 100 misstänkta langare har dödats och över 12 000 har frihetsberövats sedan "kriget mot narkotika" inleddes i Bangladesh för två veckor sedan Bild: EPA-EFE/MONIRUL ALAM Bangladesh,narkotika

Över 100 misstänkta narkotikalangare har dödats och flera tusen har gripits under de två senaste veckorna i Bangladesh.

På tisdag morgon dödades ytterligare 10 misstänkta brottslingar i i en häftig eldstrid, uppger polisen.

Totalt har 102 misstänkta langare dödats och över 12 000 gripits och ställts inför rätta sedan regeringen och polisen för två veckor sedan inledde en våldsam kampanj mot narkotika, som liknar den i Filippinerna.

Polisen jagar särskilt misstänkta som säljer jaba - ett billigt piller som består av metamfetamin och koffein och som är populärt både i Sydasien och i Sydostasien.

Landets inrikesminister Asaduzzaman Khan försäkrar att de som dödades var brottslingar.

- Det råder ingen tvekan om att de som dödades i morse var brottslingar. De flesta av dem hade vapen och de öppnade eld genast då de såg poliser, säger inrikesministern, som ändå inte lade fram några bevis.

Enligt andra poliskällor skulle flera av dödsoffren i morse ha skjutits ihjäl i en intern uppgörelse mellan två olika narkotikaligor.

Sörjande kvinnor protester mot att deras anhöriga har dödats eller gripits i polisens räder
örjande kvinnor protester mot att deras anhöriga har dödats eller gripits i polisens räder Sörjande kvinnor protester mot att deras anhöriga har dödats eller gripits i polisens räder Bild: EPA-EFE/MONIRUL ALAM Bangladesh,narkotika

Domar i snabbrättegångar

De flesta som har gripits, har dömts i snabbrättegångar till mellan sju dagar och sex månader i fängelse.

- Det här kriget kommer att fortsätta tills vi får läget fullständigt under kontroll, säger inrikesministern Asaduzzaman Khan.

Människorättsorganisationer kritiserar det urskiljningslösa våldet och de summariska rättegångarna mot misstänkta langare.

Landets människorättskommission uttryckte i går sin "djupa oro" över det stigande dödstalet och risken för utomrättsliga avrättningar.

Det är särskilt polisens elitstyrka som får kritik, men kommandostyrkan hävdar att alla 24 som enheten har dödat "var ledande kriminella", men utan att lägga fram bevis.

En av de 24 som dödades nyligen var en känd kommunalpolitiker som inte hade några som helst band till narkotikabrottslingar, säger hans anhängare och anhöriga.

Handeln med jaba har ökat kraftigt under det senaste året på grund av den stora mängden av billiga, importerade piller som smugglas in från grannlandet Burma.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes