Hoppa till huvudinnehåll

Saneringen i Kungsvägens skola börjar om en vecka - mineralullen städas bort till skolstarten i höst

exteriör av nickby hjärta 2016
inneluften i Nickby hjärta är förhoppningsvis frisk i höst. exteriör av nickby hjärta 2016 Bild: Sibbo kommun/Paula Ropponen Sibbo,Östnyland,Nickby,kungsvägens skola

Saneringen av de mineralfiberkällor som orsakat inneluftsproblem i Nickby hjärta i Sibbo börjar efter skolavslutningen. I juni görs garantiarbeten som efterföljs av grundlig städning för att få bort allt mineralull.

I maj utfördes undersökningar för att klargöra vad inneluftsproblemen i Kungsvägens skola beror på. Då blev det klart att fastigheten inte lider av fuktskador. Alla värden är normala.

- De är normala. Alla andra värden är under gränsvärdena utom de från tidigare när man hittade ullfibrer i inneluften, säger Jouni Piippo som varit skolans rektor sedan augusti ifjol.

Mineralfibrerkällan är nu lokaliserad till några klassrum i Kungsvägens skola. Renoveringen utförs i juni.

- I samband med undersökningen hittades små mängder ullfibrer och några ställen från vilka fibrer har läckt ut, säger byggnadsingenjör Pasi Kanerva.

Nickby hjärta tar form
Entrepenören slarvade vid bygget av Kungsvägens skola. Nickby hjärta tar form Bild: Yle/Carmela Walder bygge av nickby hjärta

Mineralull ligger kvarglömd på några ställen där entreprenören slarvade med arbetet eller som glömdes bort efter att skolan byggts klart.

- Taket har akustikplattor som är isolerade med mineralullsskivor med hålskivor av aluminium på sig. Fast mineralfiberskivorna har en beläggning så hade entreprenören glömt att kitta de små hål som uppstod efter att man dragit elledningar och installerat lampor, säger Kanerva.

Renoveringen utförs i juni

Inom juni månad skall entreprenören Hartela har reparerat skadorna inom ramen för byggarantin.

- Efter att reparationerna är klara utförs en grundlig fiberstädning där allt damm avlägsnas. Vi tar sedan prover och mäter fiberhalter och vilken sorts damm som finns i luften så att vi vet hur situationen ser ut när skolorna börjar igen.

I juli städas sedan hela skolan grundligt. Städningen omfattar en fiberstädning i de klassrum som drabbats av inneluftsproblemen.

interiör från skolhuset nickby hjärta 2016
interiör från skolhuset nickby hjärta 2016 Bild: Sibbo kommun/Paula Ropponen Östnyland,Sibbo,Nickby,nickby hjärta

Från slutet av juli följer kommunen upp dammnedfallet, det vill säga vad dammet innehåller och i vilka mängder.

- Vi får säkert de första mätresultaten efter några veckor så att vi vet åt vilket håll det lutar när skolorna börjar, säger Pasi Kanerva.

Problem i två och ett halvt år

Kungsvägens skola i Nickby hjärta har lidit av inneluftsproblem i två och ett halvt år.

Både elever och lärare har reagerat på inneluften. En del har varit trötta och mått illa. Andra har lidit av huvudvärk, feber eller haft svårt att andas.

Rektor Jouni Piippo
Rektor Jouni Piippo inväntar sommarens renovering. Rektor Jouni Piippo Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Nickby,jouni piippo

- Tre elever har bytt skola på grund av inneluftsproblem under min tid, säger Jouni Piippo.

Enkätsvaren dröjer

I våras utförde dessutom Institutet för hälsa och välfärd (THL) en inneluftenkät bland skolans elever. Svaren skulle infinna sig inom ett par veckor.

- Det har inte ännu kommit något på svar på den. Jag vet inte varför.

Konst på skolvägg i form av ett stort hjärta
Konst på skolvägg i form av ett stort hjärta Bild: Yle/Mikael Kokkola nickby hjärta,Nickby

Rektorn välkomnar naturligtvis sommarens renovering och städning, men undrar vart svaren från vårens inneluftenkät har tagit vägen

- Det skulle vara viktigt att få resultaten för att kunna bedöma hur många elever som har symptom och var, säger skolans rektor.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland