Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnorna tillbaka i landslaget för första gången efter EM: "Idiotiskt att inte dra fördel av det"

Petteri Koponen och Lauri Markkanen
Petteri Koponen och Lauri Markkanen är tillbaka i landslaget i sommar. Petteri Koponen och Lauri Markkanen Lauri Markkanen

Basketlandslaget höjer chanserna rejält i sommarens VM-kvalmatcher. Nyckelspelarna med fixstjärnan Lauri Markkanen i spetsen är tillbaka i landslaget. "Det är kul att gamla gänget är samlat igen", säger Henrik Dettmann.

I slutet av juni och början av juli spelar Finlands basketherrar två väldigt betydelsefulla VM-kvalduster. Det behövs poäng mot Tjeckien och Island för att skaffa sig ett så bra utgångsläge som möjligt till det andra skedet av kvalet på hösten.

Därför kommer det väldigt lägligt för förbundskaptenen Henrik Dettmann att han har tillgång till sina största stjärnor för första gången sedan EM förra hösten.

Petteri Koponen, Sasu Salin och Lauri Markkanen finns alla med i den trupp som samlas före midsommar.

Lauri Markkanen dunkar.
Lauri Markkanen har en stark säsong bakom sig i Chicago Bulls. Lauri Markkanen dunkar. Bild: EPA-EFE / Erik S. Lesser Lauri Markkanen,basketboll,NBA

Allra mest fokus riktas givetvis mot Markkanen. 21-åringen har en mycket stark debutsäsong i NBA bakom sig.

– Det betyder inte automatiskt att något förändras, men det är kul för de andra spelarna. Markkanen ändrar deras spel och roller. Det är gymnasienivå på den psykologin, men det är kul att gamla gänget är samlat igen, säger Dettmann vid en pressträff.

Men:

– Lauri ger laget en stor spelare som kan avgöra på egen hand. Han är bra på att ta returer och gör laget mångsidigare. Det är skönt att ha med spelare med stort ansvar i sina klubblag. Ingen tränare skulle väl sörja när bra spelare är med.

Oklart med stjärnorna i höst

EM-laget som gjorde ett riktigt avtryck på hemmaplan förra hösten är alltså samlat igen, men om Finland tar sig vidare till nästa kvalskede är det knappast samma läge.

Henrik Dettmann.
Henrik Dettmann. Henrik Dettmann. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari Henrik Dettmann

Markkanen är garanterat borta i och med att NBA inte har landslagspauser. Hur läget för Koponen och Salin blir återstår att se. Det är fortfarande ansträngt mellan internationella basketförbundet och Euroleague.

– Det finns inga nyheter där, men inget tyder på en lösning, säger Dettmann.

Två vinster och två förluster

Tidigare i kvalet har Finland slagit Bulgarien två gånger samt åkt på stryk mot Tjeckien och Island.

Lagkaptenen Shawn Huff ser fram emot att landslaget kan ställa upp med bästa manskapet.

– Om vi har med spelare som kan slå sin egen gubbe vore det idiotiskt att inte dra fördel av det. Petteri och Lauri ger vårt anfallsspel vapen som gör det enklare för hela laget.

I hemmamatchen mot Island den 2 juli lär det bli drag på läktarna i Helsingforsarenan. Redan nu är över 9000 biljetter sålda.

Bruttotruppen till VM-kvalet:

Antti Kanervo, Mikko Koivisto, Shawn Huff, Sasu Salin, Tuukka Kotti, Petteri Koponen, Matti Nuutinen, Anton Odabasi, Roope Ahonen, Eliias Valtonen, Alexander Madsen, Antto Nikkarinen, Carl Lindbom, Lauri Markkanen, Juho Nenonen, Jamar Wilson, Shawn Hopkins, Erik Murphy, Fiifi Aidoo, Ilari Seppälä, Topias Palmi, Andre Gustavson, Tuomas Hirvonen, Mikael Jantunen, Henri Kantonen, Edon Maxhuni, Mika Nuolivirta, Hannes Pöllä.

Programmet:

Träningslandskamper:
21 juni, klockan 19.00: Estland–Finland (spelas i Tallinn)
25 juni, klockan 18.30: Finland–Estland (spelas i Helsingfors)

VM-kvalet:
29 juni, klockan 19.00: Tjeckien–Finland (spelas i Pardubice)
2 juli, klockan 18.45: Finland–Island (spelas i Helsingfors)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport