Hoppa till huvudinnehåll

21 000 000 000 000 mygg kläcks enbart i Kajanaland och Norra Österbotten och det är helt normalt – sommarens myggsvärmar riskerar ändå att bli ovanligt stora

Hyttynen imee verta nilkasta
I Finland finns runt 40 arter av myggor. Av dem är det fem som irriterar människor. Hyttynen imee verta nilkasta Bild: Sara Vertanen stickmyggor

På vissa håll i Sverige vill man bekämpa myggen mer omfattande. Trots att det finns risker för väldiga svärmar också i Finland anser en expert att bekämpningen är riskabel.

På grund av stora mängder med snö under vintern har vårfloden gjort vissa områden i Sverige till utmärkta grogrunder för mygg och där funderar man nu på att ta till biologiska medel för att råda bot på myggen.

Även i Finland innebär vårens väder att det finns en viss risk att sommarens myggor kläcks under en kort tidsperiod. Det kan göra att svärmarna upplevs som större än vad de brukar, berättar insektsforskaren Reima Leinonen på Kajanalands NTM-central.

Samtidigt varierar myggmängderna mycket beroende på var man är.

- Situationen kan förändras bara genom att man flyttar på sig ett kort avstånd, säger Leinonen.

De första vuxna myggorna flyger redan― Reima Leinonen

Den varma våren bjuder på två möjligheter

För att myggorna ska kunna kläckas behöver de ligga i fuktiga fördjupningar i ett varmt i klimat i mellan två och tre veckor. Sådana fördjupningar behöver inte vara jämnt utspridda, vilket leder till att mängden myggor kan variera kraftigt.

Den varma majmånaden kan ha två möjliga resultat, tolkar Leinonen det som.

- Majvärmen har säkert torkat ut många pölar där äggen finns, säger Leinonen.

- Å andra sidan har värmen försnabbat processen. De första vuxna myggorna flyger redan.

Vatten i Tasträsk som lär ska innehålla blågröna alger.
Träskmarker på sommaren är myggornas barnkammare. Vatten i Tasträsk som lär ska innehålla blågröna alger. Bild: Yle / Hanna Othman frodigt vatten

Den uppsnabbade förvandlingen från ägg till mygga kan också ha andra följder.

- De kan kläckas samtidigt i större mängder än normalt. Då kan det på många håll se ut som att mängderna är enorma, säger Leinonen.

Samtidigt lär inte totalmängden bli större än vad den brukar vara.

Tiotusentals miljarder mygg

Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket mygg som kläcks i Finland på en sommar. Men Reima Leinonen har en grov uppskattning över mängden i Kajanalands och Norra Österbottens träskmarker.

- Ur en sån miljö kläcks årligen runt 21 tusen miljarder mygg, säger Leinonen.

Det är ingen blygsam summa. Leinonen förklarar att ungefär en tredjedel, det vill säga runt sju tusen miljarder myggor, fyller luften kring midsommar.

- Det låter som ett enormt tal, men om man tänker på att de bara väger några milligram så är det inte så massivt, säger Leinonen.

Hömötiainen
En talltita är en storkonsument av myggor. Hömötiainen Bild: Juha Laaksonen / Yle talltita

Myggen är mat för många småfåglar. En enda talltita kan äta 10 kilogram biomassa under ett år, och myggen är en del av biomassan.

- Biomassan behövs, säger Leinonen.

Två generationer mygg en möjlighet

Om sommaren fortsätter vara varm och fuktig så finns det en möjlighet att en andra generation mygg hinner kläckas mot slutet av sommaren.

- Men den är aldrig lika stor som den första generationen, säger Leinonen.

"Mygginvasion" i Sverige bekämpas - inte i Finland

På den lilla orten Deje i svenska Värmland är ortsbefolkningen desperat efter en lösning på vad som kallas för mygginvasion.

Jag tycker att värmlänningarna kunde ta modell av de som bor i Lappland― Reima Leinonen

Den snörika vintern ledde till översvämningar som i sin tur har lett till rikliga mängder mygg. Nu finns det röster som höjs för att myggen borde bekämpas med biologiska medel.

Enligt Reima Leinonen har man aldrig i Finland övervägt något liknande.

- Jag tycker att värmlänningarna kunde ta modell av de som bor i Lappland. Där har det alltid funnits mycket mygg och där har man aldrig omfattande bekämpat dem, säger Leinonen.

Bekämpning har konsekvenser

En omfattande bekämpning med gifter eller liknande kommer också att ha följder, menar Leinonen.

- Bekämpningen drar säkert med sig andra insekter vilket gör att insektsätande fåglar får brist på näring. Kort därefter har vi färre insektsätande fåglar i naturen, säger Leinonen.

Läs också