Hoppa till huvudinnehåll

Attackerna i Liège var terroristiska mord - gärningsmannen följde IS uppmaningar om attacker mot poliser

Bernadette Hennart, modern till en av de dödade poliserna lägger en krans vid platsen där de terroristiska morden begicks
ernadette Hennart, modern till en av de dödade poliserna lägger en krans på gatan där de terroristiska morden begicks Bernadette Hennart, modern till en av de dödade poliserna lägger en krans vid platsen där de terroristiska morden begicks Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Liège,Belgien,terrorism

Gårdagens attacker i staden Liège var terroristiska mord, enligt åklagarämbetet i Belgien.

Åklagarna som utreder fallet försöker nu framför allt slå fast om gärningsmannen Benjamin Herman agerade ensam.

Den 31-årige Herman sköt två kvinnliga poliser och en person som körde förbi i en bil i centrum av Liège under tisdag förmiddag.

Han skanderade Allahu Akbar! ("Gud är stor" på arabiska) både inför och efter morden innan han sköts ihjäl av poliser i en eldstrid.

Åklagaren Wenke Roggen säger att morden betraktas som terroristiska dåd eftersom gärningsmannen tycks ha tagit intryck av terrorgruppen IS uppmaningar om att angripa poliser och stjäla deras vapen.

Bägge kvinnliga poliser som sköts ihjäl, dödades med tjänstevapen som Herman stal av dem efter att ha angripit dem med kniv.

Det finns tecken som tyder på att han radikaliserades i fängelset, men var det denna radikalism som ledde till dessa terrordåd?― Jan Jambon, inrikesminister

Mördade en bekant kvällen före attackerna

Det är mycket som fortfarande är oklart, till exempel vad som hände då Herman tog en skolstäderska som gisslan innan han dödades.

Inrikesminister Jan Jambon som har hälsat på kvinnan i sjukhuset där hon vårdas, säger att hon kan ha räddat många liv då hon talade med mannen i skolan där hon togs som gisslan.

- Kvinnan var mycket modig och det är möjligt att hon räddade eventuella dödsoffer i skolan, säger Jambon.

Inrikesminister Jan Jambon avslöjade att gärningsmannen Benjamin Herman mördade en bekant från fängelset på måndag, kvällen före attackerna i Liège
Inrikesminister Jan Jambon avslöjade att gärningsmannen Benjamin Herman mördade en bekant från fängelset på måndag, kvällen före attackerna i Liège Inrikesminister Jan Jambon avslöjade att gärningsmannen Benjamin Herman mördade en bekant från fängelset på måndag, kvällen före attackerna i Liège Bild: EPA-EFE/MICHEL TONNEAU Belgien,Liège,terrorism,Jan Jambon

Jambon berättade också att Benjamin hade mördat en person redan på måndag, kvällen före attacken mot poliserna.

Den mördade var en före detta fånge som Herman hade träffat i fängelset där han avtjänade ett straff för narkotikabrott.

- Det finns tecken som tyder på att han radikaliserades i fängelset, men var det denna radikalism som ledde till dessa terrordåd, undrar inrikesministern Jambon.

- Kanske det var för att han inte hade något att se fram emot, eftersom han mördade en annan person kvällen före. Han kan också ha varit påverkad av alkohol och droger, säger Jambon.

Stora delar av stadskärnan spärrades av för brottsutredningen
Stora delar av stadskärnan spärrades av för brottsutredningen Stora delar av stadskärnan spärrades av för brottsutredningen Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND Belgien,Liège,terrorism

Varför fick Herman ledigt från fängelset?

Både åklagare, ministrar och fängelseförvaltningen utreder nu varför Benjamin Herman fick en kort två dagar lång permission från fängelset.

Justitieminister Koen Geens, som bär det högsta ansvaret för fängelserna i Belgien, säger att han känner sig ansvarig för tisdagens blodspillan.

- Frågan om huruvida denne man borde har fått ledigt från fängelset är slående, eftersom han dödade tre fullständigt oskyldiga personer med en önskan om att han själv också skulle dödas, säger Geens i dag.

- Jag måste rannsaka mitt eget samvete, tillade justitieministern.

Herman hade varit in och ut från fängelset, dömd för olika narkotikabrott, sedan år 2003.

Han hade beviljats permission från fängelset 13 gånger tidigare, trots att myndigheterna var medvetna om att han hade radikaliserats och konverterat till islam.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes