Hoppa till huvudinnehåll

Bankanställd i Esbo stal 1,5 miljoner euro av sin egen arbetsgivare – finansierade sitt spelberoende

Skylt där det står Danske Bank.
Den dömda mannen jobbade vid Danske Banks kontor i Alberga i Esbo. Skylt där det står Danske Bank. Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen Danske Bank,ekonomi,bank,banking

En tidigare anställd vid Danske Bank i Esbo kom över 1,5 miljoner euro genom falska kreditansökningar och genom att lyfta lån i kunders namn. Han behövde pengarna för nätspel. Esbo tingsrätt dömer nu honom till tre år och sex månaders fängelse.

Mannen döms för grovt bedrägeri och grov förskingring.

Mannen, som är född 1987, jobbade vid Danske Banks kontor i Alberga i Esbo mellan 2010 och 2016. Brotten begicks mellan oktober 2015 och augusti 2016. Hans arbetsuppgift från och med våren 2014 var lånerådgivare.

I den uppgiften har han bedragit Danske Bank genom att göra flera falska kreditansökningar i kunders namn och därefter själv lyft motsvarande summa pengar.

Gjorde falska ansökningar i kunders namn

Kreditansökningarna godkändes av Danske Bank. Enligt åklagarens stämningsansökan har mannen gjort det här tio gånger och då använt sex olika kunders uppgifter. Dessutom har mannen gjort falska ansökningar om lån i kunders namn och sedan själv lyft pengar.

Banken är den enda som ekonomiskt tagit skada av mannens agerande. Kunderna har inte gjort det.

Den enskilt största summan mannen kom över var 390 000 euro. Mannen gjorde en kreditansökan i en annan mans namn som gick ut på att mannen behöver kredit för att köpa en placeringsbostad på Lönnrotsgatan i Helsingfors. Enligt ansökan fungerar bostaden som säkerhet för lånet.

Finansierade sitt spelberoende

I domen framkommer att han behövt pengarna för att finansiera sitt nätspelande och betala en del av de lånen han senare åtalades för.

I domen framkommer också att mannen nu sökt vård för sitt spelberoende och studerar till husbyggare genom läroavtal.

Åklagaren yrkade på att mannen häktas i samband med att domen ges men enligt tingsrätten är det orimligt med tanke på mannens nuvarande situation.

Ska betala ersättning till banken på nästan 890 000 euro

Åklagaren yrkade på en fängelsedom på minst fem år. Tingsrätten konstaterar ändå att mannen hjälpt Danske Bank i utredningen av brotten och kan därför dömas till ett lindrigare straff.

Förutom fängelsestraff dömdes mannen också till att ersätta Danske Bank med 887 435 euro samt betala bankens rättegångskostnader och övriga kostnader som fallet förorsakat på sammanlagt omkring 12 000 euro.

Mannen behövde inte ersätta hela summan han kom över till Danske Bank eftersom rätten konstaterar att han använt en del av pengarna till att betala tillbaka de lån han gjort i kunders namn.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen