Hoppa till huvudinnehåll

Borgå stad bjuder på gratis lunch i Vårberga i sommar - sommarlediga skolbarn och ensamma äldre får äta tillsammans

Lunch i Brandbackens servicecenter.
Ensamma äldre kan finna lunchsällskap på sommarluncherna. Lunch i Brandbackens servicecenter. Bild: Yle/ Alexandra Karlsson service center

Från och med måndag (4.6) kan Vårbergabor i olika åldrar äta sommarlunch gratis tillsammans i Kantelehuset i Vårberga. Man kan också låna olika spel från biblioteket. Det här bekostas av medborgarbudgeten i Vårberga.

Den avgiftsfria sommarlunchen är avsedd speciellt för skolelever vars föräldrar arbetar i juni, för arbetslösa och för äldre personer som vill ha sällskap då de äter.

Matgästerna ska ta med sig en egen tallrik eller skål, bestick och en mugg eller vattenflaska. Kärlen ska också tas tillbaka hem för diskning.

Tanken är att man samtidigt som man får en varm portion med mat kan träffa vänner, grannar och andra invånare.

Mölkky-peli pihanurmikolla
Spel att spela före eller efter lunchen kommer också att finnas till hands i Vårberga. Mölkky-peli pihanurmikolla Bild: Petteri Sopanen / Yle

Som sommarlunch serveras soppa eller lådrätter i Kantelehusets matsal. Lunchen serveras vardagar i juni.

Kantelehusets servicehandledare sköter om arrangemangen och är på plats och övervakar serveringen. Maten tillreds av stadens centralkök.

Före eller efter lunchen kan man delta i Kantelehusets sommarprogram och spela gårdsspel eller bollspel på egen hand på Kantelehusets näridrottsplats.

Servicehandledaren i Kantelehuset och Vårberga bibliotek lånar ut sommarspel i Kantelehusets vestibul vid huvudingången. Spelen lånas ut hela sommaren under bibliotekets öppettider.

Invånarna ville använda medborgarbudget till mat och motion

Idén om gemensamma måltider och utlåning av spelredskap föddes i anknytning till försöket med medborgarbudget i Vårberga.

Genomförandet av medborgarbudgetsförsöket godkändes i stadens arbetsgrupp för områdesutveckling i maj.

Försöket med medborgarbudget i Vårberga inleddes i april. I projektet har man anvisat 30 000 euro för att främja trivseln, välfärden och säkerheten för invånarna i Vårberga under år 2018.

– På arbetsgruppens möten har tiotals utvecklingsförslag dykt upp. Mest understöd fick förslagen om gemensamma måltider, utlåning av motionsredskap, sorteringspunkt för avfall och miljöjippo, berättar ordförande för KeVå-arbetsgruppen Merja Sevilä.

Alla Vårbergabor kan sommarluncha i juni och man behöver inte styrka sin identitet på något vis.

En rundringning i Sibbo och Lovisa visar att liknande tilltag inte ordnas i Borgås grannkommuner.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland