Hoppa till huvudinnehåll

Datorspel skildrar skolskjutningar – en protestinsamling fick över 100 000 underskrifter: ”De försöker tjäna pengar på mordet på min dotter”

Assembly 2017
Assembly 2017 Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Assembly,videospel,datorer

Ett nytt datorspel som låter spelare återskapa skolskjutningar har fördömts av föräldrar till elever som överlevt liknande incidenter. Nu förbjuds spelet.

Spelet heter Active Shooter och skulle publiceras som en digital produkt på spelmarknadsplattformen Steam. Spelet beskrivs som en "SWAT-simulator" som låter spelare välja mellan att spela som en skolskytt eller en polisstyrka som svarar på händelsen.

"Välj din roll, utrusta dig och strid eller förstör! Du kan vara hjälten eller skurken. Valet är ditt! Endast i Active Shooter kan du välja mellan rollen som SWAT-medlem eller skytten själv", lyder spelbeskrivningen.

"Snälla, ta inte det här på allvar"

Om man spelar som skytt rör man sig genom skolkorridorer med vapnet höjt och kastar granater in i auditorier. Blodet sprutar, och poliser och civila dör i eldgivningen.

Spelet utvecklades av Revived Games och distribueras av bolaget Acid som hade planerat att sälja spelet på Steam för 5-10 dollar.

"Snälla, ta inte det här på allvar. Det här är bara en simulation och inget mer. Om du känner att du vill skada någon eller människor i din omgivning, snälla sök hjälp från en lokal psykiater eller ring 911", lyder en varning i spelbeskrivningen.

Datorspelet Active Shooter skildrar skolskjutningar.
Datorspelet Active Shooter skildrar skolskjutningar. Datorspelet Active Shooter skildrar skolskjutningar. Bild: Youtube/Skärmdump spel

Föräldrar rasar mot spelet

Föräldrar till offer i skolskjutningen i Parkland har rasat mot spelet och uppmanar till bojkott.

- Inget kommer att ge mig min dotter tillbaka men här har vuxna en roll att spela och det är att vara ansvarsfulla. Det här är inte ansvarsfullt, säger Fred Guttenberg som förlorade sin dotter i Parklandmassakern.

- Det här är motbjudande och oacceptabelt.

Efter kraven på bojkott uppgav Valve, som äger marknadsplatsen Steam, att de inte kommer att sälja Acids spel.

Valves uttalande gav inte någon specifik orsak till att spelsläppet stoppades men hänvisade till personen bakom spelet som ett "troll" som tidigare behandlat konsumenter dåligt, manipulerat användarrecensioner och publicerat upphovsrättsskyddat material.

På tisdag hade en namninsamling som krävde att spelet stoppas fått över 100 000 underskrifter.

Försöker tjäna pengar på att glorifiera tragedier

- Det är avskyvärt att Valve försöker tjäna pengar på att glorifiera tragedier som påverkar skolor i vårt land. Att hålla våra barn trygga är ett verkligt problem och inte ett spel, säger Ryan Petty som förlorade sin 14-åriga dotter i skolmassakern i Parkland.

Fred Guttenberg undrade på tisdag varför USA:s president Donald Trump och vicepresident Mike Pence inte uttalat sig om saken. Trump har tidigare visat intresse för att undersöka kopplingen mellan videospel och verkligt våld.

- Ingen av dem har sagt ett ord. Jag skulle gärna se dem ansluta sig till det här.

Guttenberg tillade att spelmakarna försöker tjäna pengar på hans dotters mord.

Källor: New York Times, Miami Herald