Hoppa till huvudinnehåll

Franska "Spindelmannen" fortsätter vinna på sitt hjältedåd - nyss var han papperslös immigrant, nu ska han bli brandman

Invandraren Gassama träffar Frankrikes president Emmanuel Macron.
Gassama fick träffa Frankrikes president Emmanuel Macron efter sitt hjältedåd. Invandraren Gassama träffar Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,hjälte,immigrant

Mamoudou Gassama, den 22-åriga immigranten från Mali som räddade ett barn som hängde från en balkong, fortsätter att hyllas och belönas. Efter att han fått franskt medborgarskap ansluter han sig till landets brandkår.

Gassama har prisats i Frankrike och Mali efter en video som spred sig som en löpeld på sociala medier. I videoklippet ser man Gassama klättra uppför flera balkonger för att rädda en fyraårig pojke som klamrar sig fast vid ett balkongräcke.

Efter att hjältedådet ledde till en ändring i Gassamas immigrationsstatus besökte han en fransk brandstation för att ställa upp i ett tio månader långt praktikprogram.

Inom tre månader kommer Gassama att få franskt medborgarskap.

Gassama reste från Mali genom Libyen och sedan med båt till den italienska kusten. Han spenderade fyra år i Italien innan han anlände till Frankrike.

Utan lagliga papper tillbringade han sina nätter på golvet i en lägenhet för invandrare i Montreuil där han delade ett rum med sex andra. Han hade inte heller några möjligheter att jobba lagligt.

Gassama belönades fär sitt hjältedåd.
Gassama belönades fär sitt hjältedåd. Bild: AFP / Lehtikuva invandrare,Frankrike,hjälte

Belönades med medalj

Montreuils borgmästare Patrice Bessac hyllade Gassamas mod och lovade att se till att han får ett nytt hem.

- Jag är stolt över att se invandrare berika vårt samhälle.

I Frankrike har Gassama fått smeknamnet "Spindelmannen". Gassama fick även träffa Frankrikes president Emmanuel Macron som belönade honom med en medalj för "mod och hängivelse".

Nu anklagar välgörenhetsorganisationer som arbetar med invandrare ändå regeringen för att utnyttja händelsen som ett pr-trick.

Organisationerna anser att regeringen försöker leda bort uppmärksamheten från sina hårda tag mot invandrare.

- Det förekommer lite hyckleri eller cynism, säger Claire Rodier som arbetar på organisationen GISTI som stöder invandrare. Hon anser att det finns en skillnad på Gassamas behandling och hur regeringen behandlar andra immigranter.

Andra organisationer anser att Macron "skamlöst" utnyttjat fallet.

Men regeringen slår tillbaka.

- De som anklagar oss för opportunism skulle ha skrikit på oss om vi inte gjort någonting, säger regeringens talesman Benjamin Griveaux.

För tillfället diskuteras en ny immigrationslag i Frankrike som skulle effektivera deporteringen av immigranter och asylsökande som fått avslag.

Källor: The Guardian

Läs mera:

Se hur en heroisk ung immigrant räddade barn som hängde från balkong – nu får ”spindelmannen” franskt medborgarskap och medalj

Den 22-årige immigranten Mamoudou Gassama har blivit ett viralt fenomen i Frankrike efter en spontan räddningsinsats i Paris under helgen.