Hoppa till huvudinnehåll

Geoblockering ska hindra att lastbilar används vid terrorattacker - Sverige först med att testa tekniken

Vit lastbil med texten "smart and safe citytransport" på sidan.
Scania är ett av de svenska företagen som utvecklar geoblockering och som ser en stor potential i tekniken. Vit lastbil med texten "smart and safe citytransport" på sidan. Bild: Yle/Linda Söderlund Geoblockering,Lastbil

Sverige ska börja testa så kallad geoblockering i städerna. I Stockholm kan till exempel gågatan Drottninggatan och Gamla stan geoblockeras i framtiden.

Geoblockering är ett system som hindrar fordon från att komma in på vissa gator eller i vissa områden. Geoblockeringen fungerar med hjälp av gps och kan också reglera hastigheten hos fordonen.

- Det är en stor efterfrågan internationellt och det beror på alla terrordåd som har skett. Man vill snabbare göra miljön säker, utan att bygga barriärer och murar som stänger staden, säger Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket i Sverige.

I Sverige har man kommit långt med tekniken och på tisdagen demonstrerade Trafikverket tillsammans med bland annat Volvo och Scania hur geoblockeringen fungerar.

Flera personer fotar en tv-skärm inne i en buss. Skärmen visar hur bussens hastighet och hur mycket föraren gasar.
På skärmen kan man se att föraren gasar så mycket det går, men hastigheten hålls ändå under 20 km/h, eftersom det är den hastighet som tillåts på det geoblockerade området. Flera personer fotar en tv-skärm inne i en buss. Skärmen visar hur bussens hastighet och hur mycket föraren gasar. Bild: Yle/Linda Söderlund Geoblockering

Geoblockeringen förbättrar trafiksäkerheten

Geoblockering kan användas för att hindra att lastbilar kapas och används vid terrordåd, som det på Drottninggatan i Stockholm i fjol. De största fördelarna med geoblockering anses ändå vara att systemet skapar bättre trafiksäkerhet till vardags.

- Med geofencing kan man styra bullret, minska trafiken och få en jämn hastighet. Det ger också en möjlighet för barn att röra sig till och från skolan på egen hand, eftersom man vet att hastigheten för de bilar som rör sig i området är säkrad. Det finns många sociala aspekter i det hela, säger Krafft.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och Maria Krafft från Trafikverket framför en lastbil.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Maria Krafft från Trafikverket har testat geoblockering i lastbilen. Infrastrukturminister Tomas Eneroth och Maria Krafft från Trafikverket framför en lastbil. Bild: Yle/Linda Söderlund Tomas Eneroth

I Göteborg har geoblockering testats på en busslinje under tre år.

- På vissa områden är bussen i eldrift då den kör och på vissa broar och utanför skolor är det alltid säkerställt vilken hastighet som tillåts. Det håller på att introduceras långsamt.

I Stockholm levererar eldrivna lastbilar varor nattetid

Typiska områden för geoblockering i en stad är områden där det rör sig mycket folk. Det kan till exempel vara gågator och torg, och i Stockholm föreslås Drottninggatan och Gamla stan geoblockeras.

Också i Stockholm testas geoblockeringen i liten skala, så att endast vissa eldrivna lastbilar kan leverera varor nattetid.

- I en geofencad lastbil håller lastbilen själv reda på vad den ska göra. Den slår tex automatiskt om till eldrift i vissa områden på natten. Det gör att man kan ha betydligt fiffigare och mer innovativa trafiklösningar än vad man annars skulle kunna ha, säger Jonas Eliasson som är trafikdirektör i Stockholm.

Porträttbild på Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholm.
Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholm, säger att alla är väldigt nöjda med de tester som har gjorts i stan hittills. Porträttbild på Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholm. Bild: Yle/Linda Söderlund Jonas Eliasson

För att komma vidare med geoblockeringen ska den fortsätta testas, men samtidigt behöver också regler och olika standarder för geoblockeringen göras upp.

Det kommer dock att ta flera år innan geoblockeringen blir allmän i Sverige. På sikt hoppas Trafikverket att geoblockering är något som inte används bara i svenska städer, utan också internationellt.

Läs också