Hoppa till huvudinnehåll

Kommer du ihåg tiden före Kiasma? Våra bilder hjälper dig minnas

Flygbild på Mannerheimvägen strax vid riksdagshuset, bild från efter 2015 blandat med en bild från 1970
Kiasma förändrade stadsbilden i området. Flygbild på Mannerheimvägen strax vid riksdagshuset, bild från efter 2015 blandat med en bild från 1970 Bild: Google Maps/Skärmdump & Helsingfors stadsmuseum/Simo Rista Kiasma,Mannerheimvägen,Posthuset

Den 30 maj 1998 slog museet för nutidskonst, Kiasma, upp sina dörrar för allmänheten i Helsingfors. Men inte utan att allmänheten hade debatterat Kiasmas vara eller inte vara i flera år innan.

Flygfoto på Mannerheimvägen, från Skillnadens håll mot Riksdagshuset, från 1972.Flygbild på Mannerheimvägen, från Skillnadens håll mot riksdagshuset.
Flygbild från 1972 och nu. Bild: Helsingfors stadsmuseum/SKY-Foto Möller, Google Maps/Skärmdump

Patrik Nyberg började jobba på Kiasma redan innan starten. Han minns att diskussionen handlade om två saker: arkitekturen och placeringen.

- För det första handlade det om att det var en amerikansk arkitekt som skulle rita huset. Steven Holl vann ju arkitekttävlingen 1992 och hans ritningar skiljde ju sig från de övriga byggnaderna i området, berättar Nyberg som i dag jobbar som amanuens vid museet.

Flygfoto över VR:s magasin och början av Mannerheimvägen från 1970.Skärmdump på flygfoto på början av Mannerheimvägen i Helsingfors från Google Maps.
Helsingfors centrum år 1970 och nu. Bild: Helsingfors stadsmuseum/Simo Rista, Google Maps/Skärmdump

Den andra frågan handlade om att museet skulle byggas invid statyn som föreställer marskalk Mannerheim.

- Det var många som ansåg att museet för samtidskonst inte var en lämplig fond eller bakgrund för Aimo Tukiainens Mannerheim-staty.

Posthuset från Riksdagshusets håll, 1952.Konstmuseet Kiasma från Riksdagshusets riktning
Mannerheimvägen 1952 och nu. Bild: Helsingfors stadsmuseum/Fredrik Georg Runeberg, Yle
Mannerheims staty 1962.Mannerheims staty utanför Kiasma.
Den mycket omtalade Mannerheimstatyn, på bild från 1962. Bild: Helsingfors stadsmuseum/Constantin Grünberg, Jouni Immonen/Yle

Yle fick besöka Kiasma några dagar innan det öppnade 1998.

Läs mera:

20 år av nutidskonst på Kiasma

För en yngre generation är det nutidskonsten på Kiasma som kommit att bäst motsvara deras uppfattning om vad konst är idag, menar amanuens Patrik Nyberg.