Hoppa till huvudinnehåll

När vardagen känns tung hjälper familjecentret i Raseborg dig att hitta rätt

Kristina Gröning-Johansson och Theresa Vihlman
Kristina Gröning-Johansson och Theresa Vihlman beundrar lokalerna och särskilt konstverket som är målat av niondeklassare i Ekenäs. Kristina Gröning-Johansson och Theresa Vihlman Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,Ekenäs,Västnyland,familjecenter i raseborg

Barn, unga och föräldrar i Raseborg som känner att de behöver hjälp och stöd i vardagen har möjlighet att vända sig till Raseborgs familjecenter. Nytt för i år är att familjecentret har flyttat in på Ekåsens område.

Precis vid Raseborgsvägen i Ekenäs ligger O-huset där familjecentret i Raseborg numera finns.

Under våren har lokalerna renoverats och de sju anställda har hjälpt till att inreda de olika rummen för att skapa rätt stämning för dem som besöker familjecentret.

- Vi är glada över att alla i enheten har kommit nära varandra. Familjecentret har sitt eget hus här i O-huset, barnskyddet och barntillsynen sitter i G-huset tillsammans med ergoterapeuterna och talterapin.

- Vi kom närmare varandra. Vi hittar synergier, säger Theresa Vihlman, enhetschef för barn- och familjetjänster i Raseborg.

Familjecentret har också en mottagning i Karis.

Tegelhus på Ekåsensområde
Familjecentret flyttade in i O-huset under våren Tegelhus på Ekåsensområde Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,Västnyland,familjecentra,familjecentret i raseborg

När en raseborgare som behöver hjälp vänder sig till familjecentret finns det personal på plats som för diskussioner och ser till att familjen, föräldrarna, barnet eller den unga får rätt hjälp.

Inom Raseborgs stad finns en rad olika enheter och organisationer som jobbar med barn och unga.

Då kan det vara svårt att på egen hand hitta rätt, säger socialarbetare Kristina Gröning-Johansson.

- Man kan känna som förälder att vardagen blir för tung och att man behöver någon form av stöd och avlastning. Då är det hemservice för barnfamiljer som gäller.

- Det kan också vara frånskilda föräldrar som har jättesvårt att komma överens eller ungdomar som mår dåligt i skolan.

En lekhörna
En lekhörna Bild: Veronica Montén / Yle familjecentra,Västnyland,familjecentret i raseborg

Det finns väldigt många olika sätt att komma i kontakt med familjecentret berättar Gröning-Johansson.

- Det är dels via samarbetsparter som rådgivningen, skolorna, familjeterapeuterna och skolpsykologerna. Det finns också de som ringer direkt. Det har ökat mycket under det senaste halvåret så jag tror att många börjar hitta oss.

Under fjolåret fick knappt 470 barn och unga service via familjecentret i Raseborg.

Theresa Vihlman och Kristina Gröning-Johansson understryker att tanken är att tröskeln ska vara låg för att ta kontakt.

Ballonger
Det var öppet hus i O-huset och G-huset på Ekåsensområde den 30 maj. Ballonger Bild: Veronica Montén / Yle ballong,Västnyland,Ekenäs,Raseborg,raseborgs familjecenter

I höst satsar familjecentret på träffar där föräldrar kan mötas och diskutera kring olika tema som berör föräldraskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland