Hoppa till huvudinnehåll

Piggare busskurer ger gladare bussturer – Houtskärs alla byar engagerade för busskurerna

Cynthia Brunow vattnar blommor vid Mossalas nymålade busskur i rött, med en mås målad på sidan.
Cynthia Brunow vattnar blommorna vid Mossalas nymålade busskur. Cynthia Brunow vattnar blommor vid Mossalas nymålade busskur i rött, med en mås målad på sidan. Bild: Linus Hoffman / Yle Busskur,Mossala,Houtskär,busshållplats,Cynhia Brunow

I Houtskär har alla byar engagerat sig för att måla och fixa upp busskurerna.

Det hela började med att Houtskärsbon Cynthia Brunow tog initiativ till att måla busskuren i sin hemby Mossala.

– Jag började under den tid då jordbrukarna satte sina potatisar, så traktorerna åkte av och an här på vägen, och allihop tutade och visade tummen upp. Det var så roligt, säger Brunow.

Och dessutom blev det fint. Superfint.

– Då den var färdig och tillräckligt vacker att kunna visas upp, så satte jag ett foto på Houtskärs facebooksida och så utmanade jag andra byar: Låtom oss göra alla busskurer i Houtskär fina.

Alla antog utmaningen

Och byarna svarade på utmaningen. Nu finns redan fina busskurer på fem ställen, och de blir fler hela tiden.

Busskuren i Medelby i Houtskär är målad i rött, med vitmålade kalvar på väggen.
Busskuren i Medelby. Busskuren i Medelby i Houtskär är målad i rött, med vitmålade kalvar på väggen. Bild: Linus Hoffman / Yle Houtskär,Busskur,busshållplats,Medelby,kalvar (nötdjur)
Busskuren i Korsnabb i Houtskär är målad i grönt, med vitmålade kalvar på väggen.
Detalj från busskuren i Korsnabb. Busskuren i Korsnabb i Houtskär är målad i grönt, med vitmålade kalvar på väggen. Bild: Linus Hoffman / Yle Busskur,busshållplats,Houtskär,Medelby,kalvar (nötdjur),Korsnabb

Hittills finns färdiga busskurer i Mossala, Björkö, Hönsnäs, Korsnabb och Medelby, och varje by har sett till att den egna busskuren pryds med byns egen symbol.

Mossalas symbol är en mås, Björkös en broms, Hönsnäs har hönor, Korsnabb och Medelby har kalvar.

Förteckning över vilka symboler som förknippas med vilken by i Houtskär.
Förteckning över vilka symboler som förknippas med vilken by i Houtskär. Bild: Privat Houtskär,symboler,byar

Busskursentusiasten Tina Axén tycker att det är hög tid att de gamla och tråkiga busskurerna i Houtskär piffas upp.

– Alla har sett så jättetråkiga ut. Det är nog riktigt roligt att det har väckt ett sådant intresse, och de blir bara mer och mer tonade. Kreativiteten får blomstra.

Busskuren i Hönsnäs i Houtskär är målad i rött, med en bild av hönor och kycklingar på väggen.
Busskuren i Hönsnäs. Busskuren i Hönsnäs i Houtskär är målad i rött, med en bild av hönor och kycklingar på väggen. Bild: Linus Hoffman / Yle Busskur,busshållplats,Houtskär,höns,Hönsnäs

En sund tävlan mellan byarna

Enligt Axén finns det en god talkoanda i Houtskär. Man har alltid ställt upp och hjälpt varandra.

– Och så finns det en liten, sund tävlan byarna emellan. Jag tror att Kittuis sätter ner det allra största arbetet på det här, för de har tagit bort alla plåtar och tänker börja från början. Vi andra har bara skrapat rost och målat sedan. Jag tror Kittuis kommer att ta vinsten.

Busskuren i Kittuis är helt utan väggar och tak, för den ska fixas upp. I bakgrunden hus och uthus i Kittuis by.
Busskuren i Kittuis. Busskuren i Kittuis är helt utan väggar och tak, för den ska fixas upp. I bakgrunden hus och uthus i Kittuis by. Bild: Linus Hoffman / Yle busshållplats,Busskur,Houtskär,kittuis

I dag används busskurerna inte så mycket. Det är främst skolbussarna som stannar vid busskurerna. Särskilt på vintern och vid regnväder fyller de sin funktion.

– Kanske någon turistbuss stannar nu på sommaren och kanske turisterna tittar lite noggrannare, att oj vilken fin busskur det där var.

Och kanske bussresan blir lite gladare också?

Busskurenj i Björkö i Houtskär är prydd med bromsar, båthus, en midsommarstång, huggkubbar i björk att sitta på och en radio på väggen.
Busskuren i Björkö. Busskurenj i Björkö i Houtskär är prydd med bromsar, båthus, en midsommarstång, huggkubbar i björk att sitta på och en radio på väggen. Bild: Linus Hoffman / Yle Houtskär,bromsar (insekter),Busskur,busshållplats,björkö

Cynthia Brunow funderar redan på hur långt hennes utmaning leder.

– Nu väntar vi och ser vad som händer i Korpo. De har varit aktiva på Facebook och tyckt att det ser härligt ut med våra busskurer. Vi väntar på deras busskurer. Så nu är utmaningen hos Korpo. Och sedan hos Nagu. Och kanske också Pargas är med? Man vet aldrig, skrattar Brunow.

Många busskurer längs Skärgårdsvägen är i dåligt skick.
En busskur innan den piffades upp. Många busskurer längs Skärgårdsvägen är i dåligt skick. Bild: Yle / Carmela Johansson söndrig busskur

Se inslaget i TV-nytt!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland