Hoppa till huvudinnehåll

Svensken petades från VM – nu lägger Eriksson visselpipan på hyllan

Sveriges ledande fotbollsdomare avslutar karriären då han inte blev nominerad till VM i Ryssland.
Jonas Eriksson dömde i tre stora mästerskap under sin karriär. Sveriges ledande fotbollsdomare avslutar karriären då han inte blev nominerad till VM i Ryssland. Bild: All Over Press fotboll,domare,Jonas Eriksson

Efter att Jonas Eriksson inte nominerades till VM i Ryssland har han tappat lusten att döma fotbollsmatcher. Därför väljer han att avsluta sin domarkarriär och riktar kritik mot de internationella förbunden i en intervju med SVT.

Jonas Eriksson har varit ett bekant ansikte för alla som följt med internationell fotboll under det senaste decenniet.

44-åringen hade gärna åkt till VM-turneringen i Ryssland men nobbades av både Fifa och Uefa.

– Det blev inget VM för oss och det var en besvikelse. Fotboll var för mig lust, passion, glädje och jag känner att det långsamt är på väg att försvinna, säger Eriksson i en intervju till SVT.

Eriksson som varit Fifa-domare sedan 2002 är framför allt kritiskt mot den intetsägande kommunikationen.

– Det finns en brist på dialog, feedback, hur man pratar med domare och ger besked. Vi fick läsa om i tidningarna att vi inte fick en VM-plats. Ingen har pratat med oss, berättar Eriksson.

”Det finns nepotism och det kan jag inte acceptera”

Jonas Eriksson dömde i EM-turneringarna 2012 och 2016 samt i VM i Brasilien 2014. Varför det inte blev någon resa till Ryssland verkar han inte ens själv ha koll på.

– Jag har själv fått söka information och den förklaring jag fick var inte mycket värd. Det var en svävande förklaring, de tio bästa domarna från Europa var inte uttagna den här gången, det var en åldersfråga och det fanns någon insats på vägen som inte var bra nog.

Eriksson medger att han inte varit felfri men hade hoppats på betydligt tydligare respons från förbundens domaransvariga.

Att Eriksson kommer från ett lite mindre fotbollsland som Sverige har även påverkat uttagningarna.

– Kommunikationen är helt frånvarande, det finns ingen transparens, det finns nepotism och det kan jag inte acceptera. Det finns ett ledarskap som gör att jag inte vill fortsätta.

– Sverige är ett litet land. Jag tycker inte vi får de matcher och de platser som vi förtjänar, avslutar Eriksson.

36 huvuddomare har nominerats till VM i Ryssland. Tio av dem kommer från Europa.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport