Hoppa till huvudinnehåll

Tummen mitt i handen när det gäller bajset på stugan? Lovisa stad satsar stort på avloppsrådgivningen

Rött utedass med vita knutar.
Rött utedass med vita knutar. Bild: Tino Oksanen torrtoaletter,utedass

Nya förändringar i miljöskyddslagen och den så kallade avloppsvattenförordningen trädde i kraft redan i april i fjol. Men tiden börjar ta slut och fastighetsägarna ska ha åtgärdat brister senast den 31 oktober 2019.

Den så kallade avloppsvattensförordningen gäller fastigheter på strandområden som är inom 100 meter från stranden och på grundvattenområden.

- Det är nu som man ska ta itu med planeringen och göra upp ritningar och annat för att allting ska hinna bli klart. Annars kan det hända att allting fördröjs då alla grävmaskiner är upptagna, säger Urho Ilmonen som ordförande för Pernå skärgårds vattenandelslag.

Neuvo Lappträsk-Lovisa 2018 hjälper den som är ängslig

Lovisa stad har tillsammans med Lappträsk, Borgå samt Närings-, trafik- och miljöcentralen satsat på att ge avgiftsfri rådgivning till personer som kan tänkas beröras av förändringarna.

- Eftersom mycket har växlat fram och tillbaka gällande förändringarna i miljöskyddslagen är det förståeligt att alla inte har en så klar bild av vem förändringarna verkligen berör. Därför satsar vi nu på projektet Neuvo Lappträsk-Lovisa 2018, säger Maija Lehtomäki från Lovisa stads miljövårdsenhet.

två män och en kvinna som står och diskuterar i ett mötesrum
Projektets Jennifer Holmberg svarar på frågor om avloppsvatten tillsammans med Tapani Henkola och Urho Ilmonen. två män och en kvinna som står och diskuterar i ett mötesrum Bild: Jeanette Broman / Yle Pernå,vattenandelslag,Tapani Henkola

- Vi hjälper per telefon, e-post och i vissa fall kan vi också komma till fastigheten för att kolla vad läget är, säger avloppsvattenrådgivaren Jennifer Holmberg från Neuvo-projektet.

Rådgivare kan man träffa på olika evenemang under sommaren och man kan också följa dem på sociala medier.

Hur många fastighetsägare berörs?

Från Lovisa stads miljövårdsenhet kan man ännu inte ge exakta siffror på hur många fastighetsägare de nya reglerna berör men att det nog handlar om ett tusental.

Staden kommer att skicka ut brev till alla fastighetsägare som berörs av förändringarna. Då vet man de exakta mängderna men det torde röra sig om tusentals.

I Pernå skärgårds vattenandelslag har man redan kunnat se en kraftig medlemsökning men att det nog ännu är många som inte har gjort något åt saken.