Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Finländare vill hålla farliga fångar fängslade också efter att de avtjänat sitt straff

Kakolas centralfängelse byggs om till bostäder
Kakolas centralfängelse byggs om till bostäder Bild: Yle/Linus Hoffman kakolabacken

Största delen av finländarna skulle hålla farliga fångar bakom lås och bom också efter att de avtjänat sitt fängelsestraff. Det visar en enkätundersökning som Uutissuomalainen låtit göra.

85 procent av personerna som svarade på enkäten skulle inte låta farliga fångar gå lösa.

Åsikterna var lika bland kvinnor och män. Av kvinnorna som svarat på enkäten tyckte 87 procent att farliga fångar borde hållas fängslade, medan samma siffra bland männen var 84 procent.

Till exempel i Tyskland kan en domare bestämma att en person som anses farlig hålls kvar i fängelset också efter att personen avtjänat sin dom.

Det här berättades för personerna som deltog i undersökningen. Sedan frågade man om de tycker att Finlands lagstiftning borde förändras så att de fångar som enligt farlighetsbedömningen anses mycket farliga kunde hållas kvar i fängelse också efter att de avtjänat sin dom.

Webbenkäten utfördes av Tietoykkönen, och den besvarades av 1 000 personer. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt båda hållen.

Borde lagen ändras?

Matti Tolvanen, professor i brotts- och processrätt vid Östra Finlands universitet, anser att folket har rätt i frågan.

Han anser att lagen kunde förändras så att också dråp kunde ge livstids fängelse.

- Det skulle vara en straffmöjlighet som skulle gälla mycket farliga personer som förnyar sitt brott. Det skulle gälla en liten grupp människor, bara några per år. I normala fall skulle dråp ge en tidsbestämd dom, säger Tolvanen.

Frågan om huruvida personer som är farliga för sina medmänniskor alls borde få gå fria väcktes efter det uppmärksammade fallet med seriestryparen Michael Penttilä.

Han har utfört eller planerat flera dråp och anses vara mycket farlig. På tisdagen dömdes han igen till fängelse, den här gången till 2,5 år för att ha planerat att skada eller döda en 17-årig flicka.

Han fick ändå gå fri efter att ha avtjänat sitt senaste fängelsestraff samt under tiden som hovrätten behandlade hans sak. Under den tiden, närmare bestämt i april, misstänks han ha mördat en 52-årig kvinna.

Penttilä har erkänt mordet.

Källa: STT

Den här artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel Uutissuomalainen: Suomalaiset haluaisivat pitää vaaralliset vangit kaltereiden takana av Saara Hirvonen.