Hoppa till huvudinnehåll

Vardagen kan vara tung för småbarnsföräldrar - nu erbjuds familjer hjälp utan tidsbeställning och byråkrati på Kimitoön

Två kvinnor sitter på huk framför en husbil, sommarväder.
Sanna Jokinen och Sirpa Madsen framför Perhelinja/familjelinjens husbil. Två kvinnor sitter på huk framför en husbil, sommarväder. Bild: Amanda Vikman/Yle psykiatrisk vård,Sirpa Madsen

Att vara småbarnsföräldrar är tungt, och ibland kanske det kan kännas riktigt hopplöst. Några familjer kämpar med missbruk och alla gånger är det inte så lätt att veta när det är dags att söka hjälp.

I går stod Perhelinjas husbil parkerad intill Villa Lande i Kimito centrum för att folk skulle kunna bekanta sig med konceptet.

Kortfattat är det frågan om en husbil som besöker olika platser i Egentliga Finland dit man kostnadsfritt och utan tidsbokning kan träffa någon att prata med.

Det här är ett unikt pilotprojekt där tröskeln ska vara låg för den som behöver träffa någon som är van att jobba med familjer där orken är slut, eller där rusmedel har blivit ett problem.

Sanna Jokinen är projektkoordinator och berättar att den här verksamheten skiljer sig från de kommunala tjänsterna på det sättet att det är gratis och man behöver inte boka någon tid eller få remiss.

- Vem som helst som råkar gå förbi kan sticka sig in för gratis rådgivning av utbildad personal med gedigen erfarenhet, säger hon.

Tryck på en solig silhuett av två barn på sidan av en husbil där det också står perhelinja.
Perhelinja. Tryck på en solig silhuett av två barn på sidan av en husbil där det också står perhelinja. Bild: Amanda Vikman/Yle psykiatrisk vård,Perhelinja

Det är Egentliga Finlands barnskyddsförening som organiserar det hela i samarbete med 13 andra organisationer där bland annat Folkhälsan och FinFami ingår.

Tanken är att man genom den här mobila lösningen ska sänka tröskeln för att söka sällskap och stöd.

Pargas är inte med

Förra året ringde man runt till olika orter för att kartlägga vilka som var intresserade av verksamheten.

I går besökte husbilen Björkboda, Dalsbruk och Kimito. De kommer också att göra stopp i bland annat Letala och Nystad där husbilen kommer stå parkerad någonstans i centrum

Det var upp till kommunerna att visa om intresse fanns. Från Pargas fick man ingen respons och därför åker perhelinja inte dit.

Mönstret går att bryta

Sirpa Madsen vid Finfami jobbar med familjer som har det jobbigt och ofta också tampas med missbruk. Hon letar nu efter människor som vill bli stödpersoner inom verksamheten.

För att bli en stödperson går man en kort, intensiv utbildning på 20 timmar plus några kvällar. Som stödperson får man får inte själv ha alkoholproblem i hemmet eller lida av psykisk ohälsa.

Enligt en undersökning som A-klinikstiftelsen gjorde upplever 23% av alla finländare att deras barndom påverkades av alkoholkonsumtionen i hemmen. Ungefär en fjärdedel av finländarna påverkas alltså av alkoholen under sin uppväxt.

Man har också kunnat påvisa att alkoholmissbruk påverkar hur aktivt barnen orkar delta och koncentrera sig på skolarbetet vilket kan ha stor betydelse också senare i livet.

"Det hjälper alltid att få prata ut"

Sirpa Madsen har hjälpt många familjer genom åren och hon säger att det absolut inte är hopplöst. En början till att bryta upp med det dåliga kan till exempel vara att träffa personalen i perhelinja och bara prata.

- Det är klart att det alltid hjälper att få prata. Då blir det ofta också tydligare att man har problem och vad problemet är. Det är en början till att kunna lösa problemen, säger hon.

Sirpa Madsen och Sanna Jokinen arbetar vid sina datorer i husbilen.
Jokinen och Madsen i husbilen. Sirpa Madsen och Sanna Jokinen arbetar vid sina datorer i husbilen. Bild: Amanda Vikman/Yle Barnskyddsorganisationer,Sirpa Madsen

Man får gärna hämta barnen med sig när man besöker husbilen.

- Vi har leksaker här och det finns gott om utrymme så man kan prata ostört, säger Madsen.

Många gånger tror föräldrarna att barnen inte märker något då de visar en normal fasad. Men barnen ser, hör och förstår vad som händer i hemmet. Enligt Madsen mår de dåligt av att bo i ansträngda förhållanden i längden.

Låg tröskel och synlighet

Husbilen väcker nyfikenhet och det är många campare som har hälsat glatt ute på vägarna. Nu under försommaren är tanken mest att synas och kanske väcka frågor hos lokalbefolkningen.

I augusti drar verksamheten igång på allvar och då hoppas man att folk ska hitta fram.

- Vi testar terrängen lite, var det blir bra att parkera så att folk vill komma hit, säger Sanna Jokinen.

Både Jokinen och Madsen pratar enbart finska så frågan är hur det ska gå på Kimitoön där majoriteten av befolkningen pratar svenska.

- Vi har ett samarbete med bland annat Folkhälsan som också besitter språkkompetensen. Sen är förstås också kommunens personal med och hjälper och koordinerar om man vill, säger Jokinen.

Perhelinja rör sig på Kimitoön (Kimito, Dalsbruk, Björkboda) från och med mitten av maj ända till midsommar för att hålla sommarpaus till augusti då man kör igång igen. På perhelinjas hemsida hittar man noggrannare tidtabeller och mer information.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland