Hoppa till huvudinnehåll

Åboforskare hittade sätt att bekämpa en av de mest antibiotikaresistenta sjukhusbakterierna i världen

En operation vid ett sjukhus
Arkivbild. En operation vid ett sjukhus Bild: Jani Aarnio /Yle sjukhus,Operationer,anestesiologi

Forskare vid Åbo universitet har hittat ett sätt att hindra en antibiotikaresistent sjukhusbakterie från att sprida sig. Det är frågan om en av de skadligaste sjukhusbakterierna, Acinetobacter baumannii.

Den här bakterien är ett stort problem inom hälsovården runt om i världen och därför jobbar Världshälsoorganisationen WHO för att hitta ny antibiotika som biter mot bakterien, konstaterar forskargruppens ledare Anton Zavialov vid den kemiska fakulteten vid Åbo universitet.

Tack vare upptäckten kan man förhindra spridningen av bakterien på sjukhus på ett enkelt och billigt sätt, säger Zavialov.

Lääkärin hoitovälineitä
Lääkärin hoitovälineitä Bild: Juha Kivioja / Yle läkare,hälso- och sjukvård,Social- och hälsovårdsreformen (Sote),hälsocentraler,sjukhus

Zavialovs forskargrupp upptäckte att den multiresistenta bakterien sprids på vattenavstötande plastytor, ett material som används rätt ofta i medicinska instrument.

Knep: sjukhus kunde byta ut materialet på medicinska instrument

Forskarna har utvecklat antikroppar, som förhindrar bakterien från att sprida och föröka sig.

Enligt forskargruppen kunde sjukhus också använda sig av annan typ av material än vattenstötande plastytor.

Skålar med klar vätska och en pipett som droppar lite röd vätska i en av skålarna.
Skålar med klar vätska och en pipett som droppar lite röd vätska i en av skålarna. Bild: Mostphotos kemikaliesäkerhet,kemikalier,laboratorier,laboratorium,laboratorieprov,laboratorieutrustning,kemisk industri,kemi

Exempelvis kunde sjukhus välja glas eller material som inte är så vattenstötande. På det här sättet kan man förhindra att sjukhusbakterien sprids.

Det finns också andra antibiotikaresistenta sjukhusbakterier som är problematiska men som fungerar på liknande sätt som Acinetobacter baumannii.

Forskarna hoppas att samma mekanism kunde fungera för att dämpa spridningen av andra svåra sjukhusbakterier, såsom pseudomonas aeruginosa.

 • Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

  Jakobstadsmusikern fortfarande etta.

  Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?

 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

  Aktuell med ny musik i Vegatoppen.

  Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland