Hoppa till huvudinnehåll

Bolt tränar med norskt ligalag i en vecka: "Att tro att han ska gå in och förstärka Strömsgodset är som att tro på julgubben"

Usain Bolt tränar med Strömsgodset.
Usain Bolt tränar med Strömsgodset. Usain Bolt tränar med Strömsgodset. Bild: VIDAR RUUD / EPA / AOP Usain Bolt

Den tidigare sprintlöparen Usain Bolt dök på onsdagen överraskande upp på det norska fotbollslaget Strömsgodsets träningspass. Bolt som ska träna med ligalaget i en vecka och spela en träningsmatch säger att han är seriös med sin fotbollssatsning. Norska experter menar att spel på den högsta nivån i Norge vore önsketänkande.

Jamaicanen landade på Gardermoens flygplats på tisdagskvällen. På onsdagen presenterades han för både spelarna och media före han deltog i Drammenklubbens träningspass.

– Vi har en provspelare på väg in och han är snabb, sade tränaren Tor Ole Skullerud enligt NRK då Bolt presenterades för sina kommande lagkamrater.

– Det var oerhört överraskande för spelarna, säger sportchefen Jostein Flo.

Världsrekordinnehavaran på 100 och 200 meter ska träna med Strömsgodset i en vecka och på tisdag spela en träningsmatch. Strömsgodset uppger att klubben i 4–5 veckor har jobbat på att få Bolt till Norge.

Tidigare har Bolt tränat med bland annat tyska Borsussia Dortmund. Nu förbereder sig 31-åringen för en välgörenhetsmatch på Old Trafford i Manchester den 10 juni.

"Jag är seriös"

Bolt säger att han är ivrig över att få chansen i Norge.

– Jag vill fortsätta utvecklas som fotbollsspelare. Förhoppningsvis kommer en klubb att lägga märke till utvecklingen och ge mig chansen.

Efter att i mars ha tränat med Borussia Dortmund intygade Bolt att det inte bara handlade om pr.

– Jag är väldigt seriös med detta. Jag ska göra allt för att utmana mig själv och utvecklas som fotbollsspelare.

– I friidrotten pushade jag på och gav allt. Det samma ska jag göra på fotbollsplanerna.

Bolt kan fotboll

Enligt sportchefen Flo har jamaicanen stenkoll på vad som händer i fotbollsvärlden.

– Jag jobbar mycket med spelarövergångar och det ämnet var han väldigt insatt i. Han vet mycket om vad som sker i Fotbollseuropa. Det råder det inget tvivel om.

Flo menar att det hädanefter är locket på och att Bolt i fred ska få fokusera på träningarna.

– Han är här för att träna upp sig inför välgörenhetsmatchen. Han är en vanlig kille då han är här och kommer förmodligen bara att träffa media en gång.

På tisdag möter Strömsgodset Norges U19-landslag i en träningsmatch och då är det meningen att Bolt ska få visa vad han går för.

– Han är en bra fotbollsspelare. Annars hade han inte fått träna med oss, intygar Flo till Aftenposten.

"Det är väl mest pr"

Norska fotbollsprofiler är ändå skeptiska till Bolts förutsättningar på elitnivå.

– Han upplevde kanske att nivån var lite för hög i Borussia Dortmund och då ville han väl hellre testa på Norge och Strömsgodset, säger Crystal Palace- och landslagsanfallaren Alexander Sörloth till Dagbladet.

Landslagskollegan och FC Ingolstads målvakt Örjan Nyland håller med.

– Det är väl mest pr. Som jag har förstått det så vill han spela fotboll, så det blir spännande att se.

"Som att tro på julgubben"

Jann Post som fungerar som NRK:s friidrottsexpert håller med landslagsspelarna.

– Rapporterna från träningen berättar att han är trevlig, artig och ivrig men att han har tekniska brister. Jag tycker ändå att det är roligt att han tar det så pass seriöst.

– Att tro att han ska gå in och förstärka Strömsgodset är som att tro på julgubben, säger Post.

Usain Bolt under en fotbollsträning.
Usain Bolt under en fotbollsträning. Usain Bolt under en fotbollsträning. Bild: VIDAR RUUD / EPA / AOP Usain Bolt

Björn Guldén är inom ramen för ett sponsorsamarbete involverad i det hela. Enligt honom stod valet mellan Sverige och Norge.

– Det finns inga andra ligor som spelar just nu. Vi hade Malmö som ett alternativ. Zlatan ville att han skulle dra dit.

Explosivitet kan vara en nackdel

Kjetil Rekdal som är fotbollstränare och tidigare toppspelare understryker skillnaderna mellan grenarna.

– Farten är utan tvekan en viktig egenskap men det är inte allt. Du måste ha spelförståelse och kunna behandla bollen. Jag vet inte hur bra Bolt är på det. Han har ju ett intresse för spelet, så helt oanvändbar kan han inte vara, säger han i en intervju med VG.

– Hans explosiva muskulatur kan snabbt förvandlas till en nackdel. Det är lätt att dra på sig skador. Fotbollsspelare har en annorlunda idrottslig approach än sprintlöpare.

Kan vända trenden

Den tidigare Evertonmålvakten Thomas Myhre håller med.

– Att springa fort skiljer sig från att värdera alla aspekter på en fotbollsplan. Farten är bara en viktig delfaktor. Man måste veta hur man rör sig i förhållande till med- och motspelare. Förutom en hurtig kropp krävs också ett piggt fotbollshuvud.

Strömsgodset som sensationellt vann ligan 2013 ligger bara tolva efter tolv spelade omgångar. Myhre tror att Bolteffekten kan vända på trenden.

– Det är en fin upplevelse för klubben som har haft lite problem i början av säsongen.