Hoppa till huvudinnehåll

Handlingsplanen i Larsmo mot sexuellt utnyttjande av barn skulle bli klar i maj – men arbetsgruppen har inte ens hållit möte

Ett barn med en teddybjörn i famnen.
Ett barn med en teddybjörn i famnen. familjer,barndom,våld,ungdom (skede),barnskydd,recession

Den kommunala handlingsplanen mot sexuellt utnyttjande av barn dröjer i Larsmo. Åsa Björkman (SFP) ville i en fullmäktigemotion i vintras att man skulle ta tag i frågan och gensvaret blev stort från start.

Statistiken visade att många anmälningar om sexuellt utnyttjande av barn förekommit i Larsmo och det här blev startskottet för Åsa Björkmans motion.

Handlingsplanen skulle enligt egentligen vara klar i slutet av den här månaden men hela arbetsgruppen har inte sammanträtt en enda gång hittills.

Överoptimistisk tidtabell

Kommundirektör Gun Kaptens i Larsmo är sammankallare för arbetsgruppen som består av både tjänstemän och politiker i kommunen. Hittills har bara tjänstemännen diskuterat sinsemellan och skaffat fram faktaunderlag.

Kommundirektör Gun Kaptens i Larsmo
Gun Kaptens. Kommundirektör Gun Kaptens i Larsmo Bild: Yle/Kjell Vikman kommundirektörer,Larsmo,gun kapténs

- Vi skall komma samman före semestrarna allihopa, säger Gun Kaptens.

Motionsställaren Åsa Björkman hade gärna sett att hon varit med från början men hon ser fram emot att vara med på det möte som skall komma.

- Tidtabellen var lite överoptimistisk, huvudsaken är att slutresultatet blir bra , inte att det stressas fram, säger Gun Kaptens som räknar med att rapporten kan vara klar under tidig höst.

Rapporten presenteras som en helhet

Kommundirektör Gun Kaptens vill inte i det här skedet redogöra för vad tjänstemännen kommit fram till.

- När det gäller sakfrågan finns det en lagstiftning. Vi funderar kring det som en kommun kan göra som organisation. Vi är ingen myndighet, det handlar om förebyggande arbete av berörda parter.

Åsa Björkmans motion har spritt sig i Svenskfinland efter att hon lämnat in den i Larsmo och där lever den sitt eget liv enligt henne.

Hon har fått enbart positiva reaktioner och därför väcktes också tanken på att lämna in en motion till SFP:s partidag som hölls senaste veckoslut i Uleåborg.

Kommunalpolitiker Åsa Björkman (SFP) från Larsmo
Kommunalpolitiker Åsa Björkman (SFP) från Larsmo. Kommunalpolitiker Åsa Björkman (SFP) från Larsmo Bild: Yle/Kjell Vikman kommunalpolitik,Larsmo,Åsa björkman

- Vi beslöt med fullmäktigeordföranden i Pedersöre, Johanna Holmäng (SFP), att lämna in en gemensam motion till partidagen. Det här är inte ett problem bara i en kommun, det är hela samhällets problem.

Resultatet blev att SFP skall arbeta för att det ska vara obligatoriskt i alla kommuner att utarbeta en plan för förebyggande av sexuellt utnyttjande av barn.

Varför kommer motionerna nu

Åsa Björkman säger att det var hennes besvikelse över statistiken över sexuellt utnyttjande av barn som var gnistan till att göra något.

Det var Alma Media som i december ifjol presenterade Statistikcentralens uppgifter om olika brottskategorier i landets kommuner och städer. De här uppgifterna fick sedan stor spridning i media överlag.

- Jag var besviken över att vi inte kommit längre än så här i Larsmo efter den stora stormen i Jakobstad för några år sedan. Det här är inte bara kopplat till någon religiös rörelse, det ser man på statistiken.