Hoppa till huvudinnehåll

Oklart om flyg mellan Kronoby och Stockholm är tillräckligt lönsamt - upp till nya ägarna att avgöra

Karleby-Jakobstad flygplats.
Arkivbild Karleby-Jakobstad flygplats. Karleby-Jakobstad flygplats. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,Karleby-Jakobstad flygplats,flygplatser

Nextjets nya ägare kommer att också se på linjen mellan Stockholm och Karleby-Jakobstads flygplats. Men det är osäkert när och om linjen får en fortsättning.

Enligt Nextjets konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson på advokatfirman Lindahl prioriterar de nya ägarna att få igång linjen mellan Mariehamn och Stockholm.

- Efter det tittar man på de andra linjerna.

Kan du säga något alls om linjen mellan Karleby-Jakobstad och Stockholm?

- De kommer att titta på den och jag tror att den har ett visst kommersiellt intresse. Men jag kan inte uttala mig om hur de prioriterar och om eller när de kommer att återuppta den linjen, säger Andersson.

Fisk och flyg?

Olsengruppen som äger bolaget som tar över Nextjet verkar främst inom fiskenäringen. Enligt Andersson är ägarna ändå intresserade av just flygtrafik.

- Jag tror de tittar på nya verksamheter. De har en bra balansräkning och vill hitta nya affärer.

Bolaget har enligt Andersson också en strategi som säger att man ska utveckla flygverksamheten.

- De kör en linje med underentreprenör i Norge redan i dag. Så det är ett sätt att komma in i flygverksamhet för dem även om det inte är deras huvudverksamhet.

Långsiktiga intressen

Enligt Andersson är den nya ägaren en stabil aktör med långsiktigt intresse för flygverksamheten.

- Det är i alla fall min bedömning i dag så vitt jag kan se.

Vad krävs från regionen för att det ska vara tillräckligt intressant att öppna linjen härifrån?

- Jag tror man kommer att se på de kommersiella förutsättningarna i första hand. Och som jag har förstått det så finns relativt goda kommersiella förutsättningar. Men det är upp till köparen att bedöma det och om man kan få lönsamhet i det.

 • Många västnyländska företag riskerar gå omkull

  Nästan alla företag räknar med minskad omsättning.

  Permitteringar, uppsägningar och konkurser är att vänta i Västnyland. Det visar en snabb undersökning som Västra Nylands handelskammare gjorde på måndagen (30.3) bland medlemsföretagen om hur coronaviruset påverkar verksamheten.

 • Jukolakavlen arrangeras inte i sommar – enorm ekonomisk smäll för orienteringsförbundet

  Napapiiri-Jukola arrangeras i juni 2021 i stället.

  Jukolakavlen som skulle gå av stapeln i Rovaniemi i sommar blir inte av. Orienteringsklassikern flyttas fram till sommaren 2021. För förbundet betyder det hundratusentals euro i inkomstförluster. Samtidigt betyder det att bland annat Borgå får vänta ytterligare ett år på att för första gången stå värd för Finlands största idrottsevenemang.

 • Kämpa och samtidigt vara rädd - vårdpersonal förbereder sig för den påförda arbetsplikten

  Ryker semestern när den påförda arbetsplikten tillämpas.

  Den beredskapslag som är i kraft till den 13 maj ger myndigheterna mandat att tvångsinkalla personer med vårdutbildning i åldern 18-67 år. Det finns osäkerhet om vad arbetsplikten i detalj innebär. Hoppas arbetsgivare känner ansvar, fast det mesta nu tycks vara tillåtet, säger vårdfacket Tehys representant i Jakbostadsnejden.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten